Apartmani i privatni smještaj Dubrovnik i okolica

Dubrovnik - hrvatska Republika! Sloboda i ljepota! Dva termina koji najbolje opisuju Dubrovnik i prostor nekadašnje Dubrovačke republike o kojem ćemo pisati. Riječ libertas upisana je na dubrovačkoj zastavi, a još više u dušama Dubrovčana a ljepota njegovih zidina, Elafitskih otoka, Korčule, Mljeta i poluotoka Pelješca nešto je u što ćete se sigurno uvjeriti i sami! Povijest Dubrovnika počinje u 7 st. kada su Latini izbjegli pred Avarima i Sla...

Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja - Dubrovnik i okolica

Apartmani Orsula - Pelješac

Kućište

od 47 €

Apartmani Villa Delta

Blace

od 40 €

Apartmani Luka

Korčula - Prižba

na upit

Apartmani Vista

Cavtat

na upit

Apartmani Nikola

Dubrovnik

od 65 €

Apartmani Sveti Anton

Orebić

od 30 €

Apartmani Villa Avantgarde

Župa Dubrovačka

od 50 €

Apartmani Zona

Orebić

od 20 €

Apartmani Marghareta

Dubrovnik

od 100 €

Apartman Live a dream

Korčula - Blato

od 100 €

Kuća za odmor Ivona

Slano

na upit

Apartmani Pretner

Orebić

od 46 €

Dubrovnik i okolica (177) - pretraga privatnog smještaja po mjestima

Turistički vodič Dubrovnik i okolica

Dubrovnik i okolica - Grb

Dubrovnik - hrvatska Republika! Sloboda i ljepota! Dva termina koji najbolje opisuju Dubrovnik i prostor nekadašnje Dubrovačke republike o kojem ćemo pisati. Riječ libertas upisana je na dubrovačkoj zastavi, a još više u dušama Dubrovčana a ljepota njegovih zidina, Elafitskih otoka, Korčule, Mljeta i poluotoka Pelješca nešto je u što ćete se sigurno uvjeriti i sami!

Povijest Dubrovnika počinje u 7 st. kada su Latini izbjegli pred Avarima i Slavenima iz Epidauruma osnovali grad Ragusu današnji Dubrovnik. Na južnim padinama Srđa naseljavaju se Slaveni a svoje naselje nazivaju Dubrava po hrastovim šumama što će kasnije kada se ove zajednice spoje i izmiješaju postati ime Grada. Prvih stoljeća Dubrovnik je bio pod bizantskom vlašću, da bi zatim potpao pod vlast Venecije sve do 1358 g. kada je prešao pod vlast Ugarskog kraljevstva. Međutim od 1380 godine pa sve do Napoleona i 1806 g. Dubrovnik će faktički biti samostalna republika bez obzira čiju vlast formalno priznavao. Dubrovnik razvija pomorsku trgovinu svjetskih razmjera i postaje talasokracija koja je iznutra uređena kao aristokratsk Republika, širi svoj teritorij, gradi danas znamenite zidine a njegova je mornarica u 16 stoljeću treća po veličini na svijetu ! Danas je Dubrovnik svjetski poznata turistička destinacija čije spektakularne zidine, kamenom popločane ulice, posebice Stradun, kneževu palaču i još mnogo toga naprosto morate doživjeti. Ponuda smještaja koji vam je na raspolaganju je široka, od soba u brojnim luksuznim hotelima, preko apartmana na obali i kuća za odmor, pa do jeftinijeg privatnog smještaja. Najbolji način za traženje smještaja je preko direktnog kontakta sa vlasnicima smještaja bez agencijske provizije.

Elafitski otoci nazvani po grčkoj riječi elaphos-jelen, nalaze se ispred obala Dubrovnika,a čine ih Šipan, Koločep i Lopud (i niz manjih otoka) a odlično su povezani trajektnim i brodskim linijama sa Dubrovnikom. Očarat će vas njihove prekrasne pješčane plaže i mnoštvo starih crkvica i ljetnikovaca, a kao kuriozitet treba spomenuti da na Koločepu i Lopudu uopće nema automobila što ih čini savršenim za odmor od vreve suvremenog života.

Korčula je otok naseljen još u prapovijesti a kasnije od Grka kada je i dobila naziv KorkyraMelaina, odnosno od Rimljana KorkyraNigra a sa istim značenje- Crna Korčula. Ime duguje svojim gustim tamnih šumama u koje će vas sigurno očarati. Ispred njenih obala odigrala se poznata bitka 1298 g.između Mletaka i Genove a smatra se da se na Korčuli rodio legendarni moreplovac i istraživač Marko Polo. Danas je Korčula otok sa preko 16 000 stanovnika a veća naselja su grad Korčula, Blato u unutrašnjosti i Vela Luka. Otok neopisiva šarma prepun je apartmana na obali, kuća za odmor kao i soba za iznajmljivanje i jeftinijeg smještaja. Vaše je samo da iskoristite priliku i kroz direktan kontakt sa vlasnicima smještaja bez agencijske provizije nađete na njemu svoj ljetni kutak.

I na kraju Mljet, otok gustih šuma, jezera miješane slatke i slane vode, benediktinskih samostana i legendi. Otok koji su prema mitu posjedili i Odisej i sv. Pavao mjesto je koje morate vidjeti i doživjeti. Mljet se smatra najšumovitijim hrvatskim otokom stoga je njegov zapadni dio zaštićen kao prvi jadranski nacionalni park, a istočni dio kao rezervat prirodnih rijetkosti. Mljet je izvrsno povezan trajektnim linijama sa kopnom, a na samom otoku ne manjka privatnih taksi prijevoznika tako da izlika da ne posjetite ovaj čarobni otok naprosto ne postoji! Želimo Vam dobrodošlicu u Dubrovnik i njegovu okolicu i nadamo se da ćete provesti nezaboravan odmor na krajnjem jugu Hrvatske!

Dubrovnik i okolica - Prirodne, kulturne znamenitosti i turističke atrakcije

Dubrovačke zidine

Dubrovačke gradske zidine ponos su i jedna od najvećih i najpoznatijih atrakcija ne samo Dubrovnika, nego i čitave Hrvatske. Ova složena obrambena struktura, među najvećima i najpotpunijima u Europi, štitila je slobodu i sigurnost Dubrovačke Republike koja je cvjetala u miru i prosperitetu zahvaljujući razvijenoj trgovini kroz punih pet stoljeća srednjeg vijeka.

Današnji gradski zidovi, izgrađeni su uglavnom tijekom 12. - 17. stoljeća, te su dugo bili izvor ponosa za Dubrovnik, budući da ih nikada nije osvojila neprijateljska vojska tijekom tog vremenskog razdoblja. Impresivne zidine imaju neprekinuti tijek dužine oko 1.940 metara, te okružuju veći dio stare jezgre Dubrovnika i dosežu maksimalnu visinu od oko 25 metara i širinu do 6 metara. Padom Carigrada 1453. godine brzo su poduzete sve potrebne obrambene mjere, što je uključivalo jačanje postojećih obrambenih struktura i izgradnja novih. Dubrovačke zidine obuhvaćaju ukupno 16 kula, četvero gradskih vrata, tri utvrde (BokarMinčeta i sv. Ivan), te šest bastiona. Iako nisu sastavni dio zidina, u gradski obrambeni sustav spadaju još dvije impozantne tvrđave - Lovrijenac i Revelin. Zahvaljujući svojim dimenzijama, očuvanosti i starosti, Dubrovačke zidine, kao i cijela stara jezgra unutar zidina je 1979. godine uvrštena na UNESCO-v popisu svjetske kulturne baštine. O atraktivnosti i ljepoti Dubrovačkih zidina najbolje govori podatak da je jedan od najvećih putničkih portala TripAdvisor 2013. godine na temelju recenzija milijuna putnika sastavio popis deset mjesta koje treba posjetiti prije smrti i naravno jedno od njih je bio i grad Dubrovnik. Ako se nađete u blizini Dubrovnika ili ako planirate provesti odmor u ovom dijelu Dalmacije svakako ne propustite posjetiti ovaj jedinstveni spomenik kulture. Osim povijesnog značenja i ljepote, na zidinama možete uživati u spektakularnim pogledima na staru gradsku jezgru, otok Lokrum i otvoreno more koji se s njih pružaju.

Ulaznice za razgledavanje zidina se naplaćuju, te koštaju od 50 – 150 Kn (7 – 20 €). Najbolje vrijeme za posjetu zidinama je u jutarnjim satima kada se može izbjeći velika gužva koja vlada osobito u ljetnim mjesecima ili za vrijeme posjeta gostiju sa velikih kruzera, koji redovito posjećuju grad. Razgledavanje uglavnom traje od jednog pa do nekoliko sati, koliko je potrebno da prođete cijeli krug, stoga preporučamo da ponesete zaštitu od sunca i vodu, osobito u vrućim ljetnim mjesecima.

Dubrovačke zidine - Hrvatska
Dubrovačke zidine - Hrvatska
Dubrovačke zidine - Hrvatska
Nacionalni park Mljet

Nacionalni park Mljet obuhvaća sjeverozapadni dio otoka Mljeta, koji se prostire na području od 54 km2 zaštićenog kopna i okolnog morskog pojasa 500 metara udaljenog od obale, otočića i hridi. Zbog svoje izuzetne kulturno-povijesne baštine, bujnog biljnog svijeta, jedinstvenog panoramskog izgleda razvedenih obala, klifova, hridina i brojnih otočića, te guste zelene borove šume i raslinje okolnih brda čitavo područje 11. 11. 1960. godine proglašeno je nacionalnim parkom. Najstariji je to morski nacionalni park u cijelom Mediteranu.

Središnji dio parka zauzima fascinantan sustav slanih jezera, jedinstveni geološki i oceanografski fenomen u kršu. Veliko jezero površine 145 hektara, te dubine do 46 metara i Malo jezero površine 24 hektara i dubine do 29 metara, svojom ljepotom ali i svojim brojnim još neotkrivenim tajnama privlače već desetljećimabrojne turiste i zaljubljenike u netaknutu prirodu. S pučinske strane mora, jedva uočljivim tjesnacom (kanal Soline) more se uvlači u tijelo otoka stvarajući prvo Veliko, a zatim preko još užeg kanala i Malo jezero. Iako ih tvori morska voda, pejzažno se doživljavaju kao jezera pa ih je lokalno stanovništvo tako i nazvalo. Nasred Velikog jezera nalazi se maleni i slikoviti otočić Svete Marije s crkvom i benediktinskim samostanom koji datiraju iz 12. stoljeća i do kojeg redovito voze brodovi nacionalnog parka. Bujna vegetacija čitavog otoka Mljeta, pribavila mu je tako već u antičko doba atribut „zelenog otoka“ i to s pravom jer i danas više od 70% otoka prekrivaju guste mediteranske prašume, izvorne šume hrasta crnike, alepskog bora, divljih maslina, rogača, pinija i dr. Slavni francuski oceanograf Jacques Cousteau je roneći i istraživajući podmorje oko otoka Mljeta izjavio da je tamošnja voda i more jedno od najčišćih na svijetu.

Osim kupanja u kristalno čistom moru, posjetitelji parka mogu uživati i u vožnji biciklom, jer je tako najlakše obići jezera, zatim vožnja kayakom i kanuom, te šetnja i planinarenje do najvišeg vrha Montokuc, s kojeg se pruža nezaboravan pogled na cijeli nacionalni park, mljetski akvatorij, ali i udaljene otoke i otvoreno more. Posjet Nacionalnom parku i otoku Mljetu moguć je redovitim brodskim linijama iz Dubrovnika ili Splita, te brojnim turističkim brodovima s otoka Korčule ili trajektnom linijom sa Pelješca. Brodovi uglavnom pristaju u luci Polače, gdje se kupuju ulaznice i koja je početna točka za obilazak parka. Posjetite otok Mljet, rezervirajte smještaj u nekom od privatnih apartmana, soba ili kuća za odmor i provedite miran obiteljski odmor uz netaknutu prirodu i kristalno čisto more na najzelenijem otoku Jadrana.

Nacionalni park Mljet - Hrvatska
Nacionalni park Mljet - Hrvatska
Nacionalni park Mljet - Hrvatska
Stari grad Korčula

Korčula je povijesni utvrđeni grad na zaštićenoj istočnoj obali prekrasnog, šumovitog i zelenog otoka Korčule. Stari grad Korčula je okružen dobro očuvanim zidinama i kulama, a stare kamene ulice unutar zidina su raspoređene tako da omogućuju slobodnu cirkulaciju zraka, ali istodobno štite od jakih južnih i sjevernih vjetrova.

Stari grad Korčula je izgrađena kao čvrsta utvrda na rtu koji čuva uski tjesnac između otoka Korčule i poluotoka Pelješca i to u 13. stoljeću. U to vrijeme je nastao i Statut grada i otoka Korčule, jedan od najstarijih pravnih dokumenta u ovom dijelu Europe. Statutom se regulirao život u srednjevjekovnom gradu, izgrađenom po strogim pravilima srednjevjekovnog urbanizma. Izgradnja izvan zidina je bila zabranjena sve do 18. stoljeća, kada je prestala opasnost od napada na grad. Gradske povijesne znamenitosti uključuju središnju katedralu svetog Marka (izgrađenu u romaničko-gotičkom stilu od 1301. do 1806. godine), franjevački samostan s prelijepim venecijanskim gotičkim klaustrom iz 15. stoljeća, gradsku vijećnicu, palaču bivših venecijanskih guvernera, zatim palače lokalnih trgovačkih plemića iz 15. i 16. stoljeća, te prepoznatljive masivne gradske zidine i kule. Kula Veliki Revelin (Kopnena vrata) izgrađena je 1485. godine i jedna je od najvećih atrakcija jer se može popeti na sam vrh od kuda se pruža najljepši pogled na čitavi stari grad. Unutar gradskih zidina se nalazi i rodna kuća najvećeg i najpoznatijeg putnika i istraživača svih vremena Marka Pola, koji je rođen ovdje 1254. godine. Gradski muzej Korčula smješten je u palači Gabrijelis u samom središtu stare gradske jezgre, te skriva mnoštvo zanimljivih priča i artefakata od prapovijesti pa do današnjih dana koji nam govore o bogatoj i burnoj prošlosti ovog prekrasnog grada.

Od zanimljivosti koje možete doživjeti u samom gradu Korčuli, svakako preporučamo pogledati mačevalačku igru Morešku, koja se izvodi redovito tijekom ljetnih mjeseci, a vrhunac dostiže na dan Sv. Todora, zaštitnika Grada Korčule (29. srpnja svake godine). Do Korčule je relativno lako doći, jer je vrlo dobro povezana katamaranskim linijama iz Splita i Dubrovnika, te trajektnom linijom iz Orebića na Pelješcu. Pozivamo Vas da posjetite ovaj biser Dalmacije, kontaktirate direktno vlasnike privatnog smještaja, iznajmite apartman, ili sobu unutar stare gradske jezgre, te doživite neka minula vremena u kojima se živjelo unutar starih kamenih kuća i uskih kamenih ulica.

Stari grad Korčula - Hrvatska
Stari grad Korčula - Hrvatska
Stari grad Korčula - Hrvatska
Baćinska jezera

Baćinska jezera su niz međusobno povezanih slatkovodnih krških jezera pored mjesta Baćina u zaleđu grada Ploče na desnoj (sjevero-zapadnoj) strani ušća rijeke Neretve u Jadransko more. Jezera su relativno mala (ukupna površina im je samo 138 hektara), ali zato spadaju u red najzanimljivijih pojava u hidrografiji krša. Odlikuju se iznimnom ljepotom, bistrinom vode i smaragdno zelenom bojom.

Sastoje se od šest međusobno spojenih jezera prirodnim kanalima i jednog odvojenog jezera: Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero. Površinom najveće jezero je Oćuša, a najdublje jezero je Crniševo s dubinom od 34 metra. Radi se o kriptodepresijskim jezerima, jer je površina jezera iznad razine mora, a dno jezera ispod razine mora. Vrbnik je najmanje od jezera i jedino nije povezano s ostalim jezerima. Sva jezera su okružena livadama, vrbama, jablanima i slikovitim brdima, a duž niske pristupačne obale nižu se male uređene plaže, šaš, trstika i drugo vodeno bilje. Ovdje obitava veliki broj zaštićenih pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja. Osobito brojne su ptice, kojima je ovo vrlo važno stanište i postaja prilikom selidbe iz Europe u Afriku. Jezera su prosječno 3° C toplija od mora, te su vrlo ugodna za kupanje, vožnju lađom i veslanje na dasci. Kako su bogata slatkovodnom ribom, privlače brojne sportske ribiče, ali i sve zaljubljenike u prirodu.

Jezera su vrlo pristupačna za posjetu, jer se nalaze tik uz magistralnu cestu, a ako želite prenoćiti, smještaj možete pronaći u privatnim apartmanima, sobama i manjim kampovima. Tu se nalazi i nekoliko restorana i caffe barova uz samu obalu, gdje možete provesti opuštene trenutke, jer čak i za najvećih ljetnih gužvi na obali Jadrana, ovdje možete pronaći mir i spokoj, te osvježenje od velikih ljetnih vrućina. Također možete iznajmiti čamac ili dasku za surfanje, te lagano veslajući uživati u prekrasnim prizorima i vizurama ovih jedinstvenih jezera.

Baćinska jezera - Hrvatska
Baćinska jezera - Hrvatska
Baćinska jezera - Hrvatska
Dolina Neretve

Dolina rijeke Neretve je  jedan  od najljepših i najslikovitijih krajeva Dalmacije. Jedina je to delta u Hrvatskoj koju na svome ušću formira rijeka Neretva. Jedna je od malobrojnih močvarnih područja preostalih u Europi, osobito na području Mediterana. Cijeli prostor delte predviđen je za zaštitu, te je u tijeku inicijativa da se proglasi parkom prirode. Delta Neretve proteže se od Metkovića na istoku, sve do ušća u Jadransko more na zapadu.

Sa sjevera i juga omeđena je strmim brdima i planinama. Izvorno se sastojala od 12 rukavaca, koji su se granali deltom, međutim nakon opsežnih melioracija tijekom 19. stoljeća, danas su preostala  četiri. Nestao je veliki dio izvornih močvarnih prostora,  jezera i laguna, ali ostali su očuvani  manji dijelovi ove nekada jedinstvene mediteranske močvare, zbog kojih je ovo područje osobito interesantno za sve ljubitelje prirode. U delti Neretve zabilježeno je čak 310 vrsta ptica, od kojih 115 gnjezdarica, što ga čini jednim od najvažnijih ornitoloških područja u Hrvatskoj, ali i šire jer čitava delta je važna postaja za sve ptice selice na svom proputovanju iz Europe u Afriku.  Skrivene i sačuvane bare, rukavci, lagune i jezerca još uvijek su bogata ribom i vodenim biljem, šašom, trstikom i raznolikim biljem koje skriva brojne žabe, ptice i druge močvarne životinje. Pet lokaliteta unutar same delte, u ukupnoj površini od 1.620 ha, zaštićeni su kao ornitološki rezervati i zaštićeni krajolici. U Metkoviću se nalazi jedna od najvećih ornitoloških zbirki u Europi, koja sadrži više od 200 prepariranih ptičjih vrsta. Čitava delta prekriva površinu veću od 12.000 hektara,  a većina ove plodne delte se koristi u poljoprivredne svrhe. Pretežno se uzgajaju agrumi, lubenice, šljive, masline i razno povrće. Najvažniji gradovi unutar delte su PločeOpuzen i Metković. Osim agruma, tipični proizvodi Doline Neretve su domaće vino, rakija i dalmatinski pršut.

Osim unutrašnjosti, zanimljiva je i obala koja tvori uglavnom duge pješčane plaže koje privlače sve više turista, osobito kite surfere, zbog povoljnih vjetrova tijekom ljeta. Postepeno se razvija ekoturizam i fotosafari, a specijalizirane agencije nude  jedinstvene izlete tradicionalnim neretvanskim lađama. Preporučamo Vam da posjetite ovaj jedinstveni spoj močvare, rijeke, prirode i Jadranskog mora, gdje možete provesti ugodne trenutke odmora na dugim pješčanim plažama uz svježe neretvansko voće, povrće i druge specijalitete.  

Dolina Neretve - Hrvatska
Dolina Neretve - Hrvatska
Dolina Neretve - Hrvatska
Park prirode Lastovo

Lastovsko otočje proglašeno je parkom prirode 2006. godine, što ga čini najmlađim hrvatskim parkom prirode. Lastovski arhipelag sastoji se od 46 otoka, otočića i hridi, od kojih je najveći otok Lastovo. Ukupna površina iznosi 53 km2 i 143 km2 morske površine. Čitavi arhipelag se nalazi u južnom dijelu Jadranskog mora, oko 15 kilometara južno od otoka Korčule, te je jedan od najudaljenijih otočnih skupina od kopna.

Zahvaljujući tome, priroda i čitavi akvatorij su ostali vrlo dobro očuvani, a uz otok Mljet, Lastovo je najšumovitiji otok Jadrana, jer čak 60% njegove površine prekrivaju dobro očuvane mediteranske šume. Obala je vrlo razvedena, osobito na zapadnoj i sjeverozapadnoj strani, a podmorje oko otoka je vrlo bogato raznolikim živim svijetom. Klima je vrlo blaga mediteranska uz vrlo ugodne temperature i ljeti i zimi. Osim prirodnih ljepota, Lastovo je vrlo zanimljivo zbog svoje kulturno povijesne baštine. Otok je bio naseljen tisućama godina, a nastanili su ga stari Iliri i Grci, zatim Rimljani i naposlijetku Hrvati. U uvali Ublima (na jugozapadnoj obali) pronađeni su arheološki nalazi iz starorimskog razdoblja i ranog srednjeg vijeka. Najveće mjesto na otoku također nosi ime Lastovo i jedno je od najslikovitijih mjesta u Dalmaciji. To je tipično srednjovjekovno naselje amfiteatralnog oblika, okruženo brdima uz plodnu dolinu, gdje se stanovnici uglavnom  bave vinogradarstvom, maslinarstvom, povrtlarstvom i uzgojem rogača. Tu možete vidjeti prekrasne obiteljske kuće iz 15. i 16. stoljeća, koje krase bogato ukrašeni “fumari” (dimnjaci) i lastovski sulari koji su postali zaštitni znak mjesta i otoka. Posebna atrakcija otoka su njegovi svjetionici, poput svjetionika Struga u blizini Skrivene luke, zatim Sušac na istoimenom otoku, te Glavat. Čitavi otok ispresjecaju biciklističke i pješačke staze, na kojima je najbolje doživjeti sve prirodne ljepote otoka, a uspon na najviši vrh Hum, koji se nalazi na 413 metara nadmorske visine je poseban doživljaj, jer za lijepog vremena pogled seže do dalekih otoka Korčule, Mljeta, Pelješca i otvorenog mora južnog Jadrana.

Lastovo je povezano brodskom linijom samo sa Splitom, i to trajektom i katamaranom jednom dnevno. U ljetnim mjesecima je također povezano katamaranskom linijom i sa Dubrovnikom. Ako želite provesti odmor u miru, tišini, okruženi očuvanom prirodom, pozivamo Vas da posjetite ovaj skriveni i udaljeni arhipelag Lastovskog otočja, gdje nema apartmanskih naselja, velike izgrađenosti ni betonizacije. Smještaj možete potražiti u privatnim apartmanima, sobama ili kućama za odmor, stoga preporučamo kontaktirati direktno vlasnike privatnog smještaja na Lastovu.

Park prirode Lastovo - Hrvatska
Park prirode Lastovo - Hrvatska
Park prirode Lastovo - Hrvatska

Dubrovnik i okolica - Klima

Posljednje dodani oglasi u regiji Dubrovnik i okolica
Apartmani Nikolica

od 60 €

Kuća za odmor Villa Dom

na upit

Apartman Štica

od 90 €

Recenzija: 1 - Ocjena 5/5
Apartman Gušt

od 80 €