Apartmani i privatni smještaj Lika

Lika je hrvatska regija koja se prostire uglavnom unutar Ličko-senjske županije, najveće i ujedno najmanje naseljene hrvatske županije. Ovaj dio Hrvatske imao je zanimljivu ali turbulentnu povijest koju je obilježilo kasno naseljavanje i specifičan status čak i u ranosrednjovjekovnoj hrvatskoj povijesti. Naime ovaj specifičan kraj Hrvatske bio je i onda unutar hrvatskog kraljevstva izdvojena cjelina na čijem čelu je bio ban, u mnogome samostalan...

Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja - Lika

Apartmani Šarić

Gospić

na upit

Sobe Pansion Park

Slunj - Rastoke

od 48 €

Apartman Andrić

Gračac

od 50 €

Apartmani Plitvice Lakes Lodge

Plitvička jezera

od 80 €

Lika (35) - pretraga privatnog smještaja po mjestima

Turistički vodič Lika

Lika - Grb

Lika je hrvatska regija koja se prostire uglavnom unutar Ličko-senjske županije, najveće i ujedno najmanje naseljene hrvatske županije. Ovaj dio Hrvatske imao je zanimljivu ali turbulentnu povijest koju je obilježilo kasno naseljavanje i specifičan status čak i u ranosrednjovjekovnoj hrvatskoj povijesti. Naime ovaj specifičan kraj Hrvatske bio je i onda unutar hrvatskog kraljevstva izdvojena cjelina na čijem čelu je bio ban, u mnogome samostalan u odnosu na hrvatskog kralja. Kasnije dolazi do prodora Osmanlijskog carstva na ovo područje i promjene nacionalne strukture stanovništva, da bi dolaskom ovog kraja pod Austriju prostor Like bio organiziran kao Vojna krajina, odnosno kako se u to doba govorilo najveći vojni kamp na otvorenom u Europi. Teške dane Lika je proživjela kako tijekom Drugog svjetskog tako i tokom Domovinskog rata kada je ponovno kao i mnogo puta kroz povijest promijenjena nacionalna struktura njenog stanovništva, ali možda je upravo i ta burna povijest nešto što tom predivnom kraju daje na njegovoj posebnosti.

Geografski Lika je omeđena planinama Velebitom, Velikom i Malom Kapelom i Ličkom Plješivicom a unutar tih planina nalaze se poznata lička krška polja. Posebnost Like je to što se unutar nje nalaze čak dva nacionalna parka i to svjetski poznata Plitvička jezera i NP Sjeverni Velebit.

Plitvička jezera su geološko-hidrološka krška pojava sastavljena od 16 predivnih modrozelenih jezera u kojima možete uživati odsjedajući bilo u jeftinim apartmanima bilo u kućama za odmor koje je moguće iznajmiti direktnim kontaktom sa vlasnicima smještaja. Isto tako na raspolaganju su vam sobe u plitvičkim hotelima, a sve ovo moguće je ostvariti bez agencijske provizije. Drugi nacionalni park je Sjeverni Velebit upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao dio zajedničke svjetske baštine 13 zemalja pod nazivom „Bukove prašume u Karpatima i drugim područjima Europe”. Specifičnost ovog nacionalnog parka je što se 1289 hektara bukove šume i krškog reljefa nalazi pod utjecajem tri klime: mediteranske, kontinentalne i alpske, a jeftin smještaj može se naći u planinarskim domovima i kućama za iznajmljivanje u blizini nacionalnog parka.

Lika je poznata i po tome što je u ovom dijelu Hrvatske otvorena prva tiskara, kako u Hrvatskoj tako i u jugoistočnoj Europi, koju su osnovali knezovi Frankopani, a u njoj je 1483 tiskan Glagoljski misal, najstarija tiskana knjiga na hrvatskom jeziku. Kulinarska ponuda Like doista je specifična priča, jer oštra klima ovog kraja nije dopuštala raznovrsnost raspoloživih namirnica ali su zato one koje je dopustila zaista vrhunske i s razlogom na glasu. Krumpir i janjetina! Lički krumpir smatra se najkvalitetnijim u ovom dijelu Europe a slično bi se moglo reći i za poznatu ličku janjetinu. Kada se to dvoje spoji sa ličkom šljivovicom (za koju preporučamo konzumaciju u umjerenim količinama jer je sposobna prevariti i najizdržljivije) doživljaj ovog predivnog kraja bit će potpun.

Spomenimo da su Ličani porijeklom svjetski poznati izumitelj Nikola Tesla i glumac Rade Šerbedžija što je također razlog da vas zaintrigira ova regija koja osim što je odlično povezana modernom autocestom obiluje jeftinim privatnim smještajem, kućama za iznajmljivanje i sobama do kojih je lako doći bez agencijske provizije preko direktnog kontakta sa vlasnicima smještaja. Želimo Vam dobrodošlicu u Liku!

Lika - Prirodne, kulturne znamenitosti i turističke atrakcije

Plitvička jezera

Čarobna igra prirode, vode, protoka vremena i fenomena sedre, stvorili su najpoznatiji Nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera. Nacionalnim parkom proglašena su još daleke 1949. godine. Bio je to prvi nacionalni park u Hrvatskoj, ali i među prvima u svijetu. Nalazi se u planinskom području Like u blizini Korenice, na nadmorskoj visini od 400 do 1280 metara, te se prostire na gotovo 300 km2.

Svakako najatraktivniji dio parka čine 16 međusobno povezanih jezera koji se kaskadno spuštaju niz šumovite brežuljke i strme stijene prema Sastavcima, spektakularnom zadnjem slapu nakon kojeg počinje teći rijeka Korana. Tu se nalazi i najviši slap, gotovo 70 metara visok, koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Specifičnost jezera i brojnih slapova je fenomen sedre, koja konstantno izgrađuje slapove zbog taloženja kalcijevog karbonata (kalcita) kojim obiluju plitvičke vode. Taj process traje i danas i jedinstven je u svijetu.

Oko jezera su uređene prekrasne drvene šetnice, tako da je moguće obići sva jezera, a na najvećem jezeru Kozjak možete se provozati i električnim brodom. Osim uživanja u pogledu na tirkiznu boju jezera i osluškivanja brojnih manjih i većih slapova, također možete šetati i planinariti u okolnim gustim bukovim i jelovim šumama. Ovdje se nalazi i jedina sačuvana izvorna šuma (prašuma) u Hrvatskoj, Ćorkova uvala, koja je ostala sačuvana i netaknuta kroz tisućljeća. Osim biljnog i šumskog bogatstva, ovdje obitavaju i mnogobrojne životinjske vrste, pa je tako moguće vidjeti medvjeda, vuka, risa, vidru, brojne ptice i vodozemce. Plitvice vrijedi posjetiti u svako godišnje doba, možda najbolje izbjeći velike ljetne gužve i velike grupe posjetitelja, te doći u jesen, kada se pretvara u prekrasnu paletu boja ili u zimu, kada su okovane ledom i snijegom.

Kako se nalaze tik uz staru cestu Zagreb  - Zadar, Plitvice je moguće obići i u jednom danu, međutim svakako preporučamo ostati nekoliko dana kako bi najbolje doživjeli ovo istinsko prirodno savršenstvo. Smještaj možete pronaći unutar samog nacionalnog parka ili u obližnjim mjestima Korenici i Rakovici. Uglavnom se radi o iznimno kvalitetnom i lijepo uređenom i vrlo povoljnom privatnom smještaju (apartmani i sobe) koje nude ljubazni domaćini u svojim domovima. Stoga kada ste na prolasku do Jadrana, obavezno svratite u ovaj lički i hrvatski biser, provedite nekoliko dana, jer garantiramo da će to biti odmor za pamćenje!

Plitvička jezera - Hrvatska
Plitvička jezera - Hrvatska
Plitvička jezera - Hrvatska
Park prirode Velebit

Velebit, gorostas koji se ponosno uzdiže iznad jadranskog mora je površinom najveća, ujedno i najdulja planina u Republici Hrvatskoj, a možemo slobodno reći najatraktivnija i najzanimljivija. Stoga nije čudno da je i najopjevanija, ali i najpopularnije odredište za sve zaljubljenike u prirodu i turiste željnih aktivnog odmora i uzbudljivih avantura. Prostire se u dužini od gotovo 150 kilometara od grada Senja na sjeveru, pa do izvora i kanjona rijeke Zrmanje na jugu.

Zbog svoje iznimne bioraznolikosti, bogatstva flore i faune, kao i činjenice da je jedno od rijetkih staništa svih triju europskih zvijeri: medvjeda, vuka i risa, daleke 1978. godine je uvršten u mrežu svjetskih rezervata biosfere u sklopu UNESCO-va programa “Čovjek i biosfera”, a 1981. godine proglašen je parkom prirode. Park prirode Velebit se prostire na gotovo 2000 km2, što čini najveće zakonom zaštićeno područje u Hrvatskoj.

U sklopu Parka prirode Velebit, nalaze se 2 nacionalna parka: NP Paklenica i NP Sjeverni Velebit, zatim strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi, Velebitski botanički vrt, Cerovačke pećine, Lukina jama (jedna od najdubljih u svijetu), sklonište za medvjede Kuterevo, rezervat šumske vegetacije Štirovača, brojna staništa endemskih vrsta… Sve ovo nam govori da se zaista radi o pravome prirodnom dragulju, koji zaista vrijedi posjetiti i doživjeti svu njegovu čaroliju. Posebna atrakcija na Velebitu je jedinstven planinarski put – Premužićeva staza, koja u duljini od 50 kilometara spaja sjeverni i srednji Velebit, te prolazi hrbatom od kuda se pružaju nezaboravni vidici na Jadransko more, otoke, a za lijepa vremena pogled seže skroz do Italije. Specifičnost Velebita su njegova dva sasvim različita lica, morsko koje je uglavnom strmo, golo i kameno i kopneno koje je zeleno, blago i šumovito.  

Najviši vrh je Vaganski vrh, koji se nalazi na 1757 m nadmorske visine u sklopu NP Paklenica. Velebit svim svojim posjetiteljima nudi mnoštvo aktivnosti od šetnje i planinarenja, pa do brdskog biciklizma, alpinizma i speleologije, a sve ovo se nalazi na korak od predivnih plaža i kristalno čistog mora u podvelebitskom kanalu. Za vrijeme ljetnih vrućina, osvježenje možete podjednako potražiti u bistrome Jadranskom moru ili pak na čistome planinskom zraku u hladovini stoljetnih šuma. Velebit možete posjetiti sa obale iz Starigrad Paklenice, Karlobaga ili Senja, ali isto tako i sa ličke strane iz Otočca, Gospića ili Gračaca, gdje će doživljaj biti kudikamo drugačiji. Smještaj, najčešće apartmane ili sobe u sklopu obiteljskih kuća, te predivno uređene kuće za odmor možete pronaći i u brojnim manjim i skrivenim mjestima, gdje možete uživati u privatnosti, prekrasnim pogledima, čistom zraku i aktivnom odmoru.

Park prirode Velebit - Hrvatska
Park prirode Velebit - Hrvatska
Park prirode Velebit - Hrvatska
Rijeka Gacka

Kraljica među rijekama, krška ljepotica ili najčišća rijeka u Europi samo su neki od naziva ove malene ali prekrasne ličke rijeke koja usporeno teče niz gotovo 60 kilometara svog toka u Gackoj dolini. Ova prostrana dolina se smjestila između dvije planine Velebita, koji je odvaja od mora i Kapele, koja je odvaja od kontinentalne Hrvatske. U dolini se smjestio Otočac, prekrasno malo mjesto koje je oduvijek bilo vezano uz rijeku Gacku, koja je značila život kroz čitavu povijest za sve njene žitelje.

Gacka izvire u samoj dolini i to na nekoliko snažnih vrela (izvora) od kojih je najznačajniji Tonković vrilo. Posebnost ove rijeke je da se ne ulijeva u more, nego ponire, te podzemnim putem u obliku vrulje izbija pod morem u Velebitskom kanalu. Gacku odlikuje iznimno čista voda bogata kisikom, koja je pitka cijelim tokom i koja pospješuje bujan rast vegetacije i veliko bogatstvo flore i faune. U samoj rijeci je zabilježeno više od 25 biljnih i 17 vodenih životinjskih vrsta, što je čini vrlo privlačnom destinacijom za sve sportske ribiče, ali i sve ljubitelje prirode, čistog zraka i okoliša. Jedna od zanimljivosti ove rijeke je da temperature vode nikada, pa čak ni u ljetnim mjesecima, ne prelazi 10 stupnjeva, a potočne pastrve rastu pet puta brže nego u drugim krškim rijekama.

U okolnim selima razvijen je rekreacijski i seoski turizam, a osim ribolova, možete razgledati stare mlinice koje su obnovljene i uređene u tradicionalnom stilu. Smještaj možete pronaći na okolnim seoskim gospodarstvima, gdje ćete iskusiti tradicionalni način života, te kako čovjek i rijeka odnosno priroda mogu savršeno skupa koegzistirati. Apartmani i sobe se također nude u obližnjem Otočcu, a Jadransko more i grad Senj se nalaze na samo 40 kilometara o dove idilične planinske udoline. Gacka dolina Vam također može biti ishodišna točka za posjetu i istraživanje Parka prirode Velebit i najmlađeg hrvatskog nacionalnog parka Sjeverni Velebit.

Rijeka Gacka - Hrvatska
Rijeka Gacka - Hrvatska
Rijeka Gacka - Hrvatska
Cerovačke pećine

Tajanstveni podzemni svijet Cerovačkih špilja i Velebita skriva brojne prizore i ljepote koje čekaju da budu otkrivene. Sa gotovo 7 kilometara podzemnih kanala, prolaza i dvorana najveći je to podzemni sustav špilja u Hrvatskoj i definitivno jedan od najljepših. Nalazi se u Lici u blizini Gračaca, na obroncima Velebita, a ime je dobilo po obližnjoj željezničkoj postaji Cerovac, jer je otkrivena prilikom gradnje pruge ZagrebSplit 1924. godine. Zbog svoje veličine, jedinstvenosti, te arheoloških pronalasaka 1961. godine proglašena je geološkim spomenikom prirode.

Cijeli kompleks se sastoji od Gornje, Srednje i Donje pećine, koje su većim dijelom uređene za posjetitelje. Temperatura unutar špilje je kontantna tokom cijele godine i ne prelazi 8 stupnjeva, stoga preporučamo ponijeti toplu odjeću i obuću, osobito u ljetnim mjesecima kada je temperaturna razlika unutar i izvan špilje veća i od 20 stupnjeva. Cijeli sustav obiluje prekrasnim špiljskim nakitom (stalagmitima i stalaktitima), koji tvore impozantne strukture raznih oblika i veličina. Neki od njih dostižu visinu od nekoliko metara, što je vrlo impozantno s obzirom na činjenicu da rastu vrlo sporo, svega 10 centimetara svakih tisuću godina i to konstantnim kapanjem vode i otapanjem kalcijevog karbonata. Jedan od najpoznatijih takvih oblika je stijena koja neodoljivo podsjeća na Djeda Mraza, pa je tako i dobila ime. Također možete vidjeti ostatke izumrlog špiljskog medvjeda i tragove čovjeka (ljudske kosti i brončana sjekira).

Svakako preporučamo da prilikom putovanja na more i Jadran, zastanete i zavirite u ovaj tajanstveni podzemni svijet prepun raznih boja, oblika i ljepota. Špilje su za posjetitelje otvorene svakim danom od 10 do 16 sati, a u zimskim mjesecima je potrebna prethodna najava. Obilazak traje oko 1 sat, a za veće grupe potrebna je prethodna najava. Također možete prenoćiti u obližnjem Gračacu, koji nudi udoban privatni smještaj u sobama ili apartmanima, a osim samih špilja možete planinariti do Crnopca na Velebitu koji se nalazi iznad same špilje na 1400 metara nadmorske visine. Carstvo je to divljine, netaknute prirode, kolopleta drevne šume i visokih stijena, koje je vrlo malo posjećeno, ali je zato sačuvalo svoju izvornost.

Cerovačke pećine - Hrvatska
Cerovačke pećine - Hrvatska
Cerovačke pećine - Hrvatska
Utočište za medvjede Kuterevo

Kuterevo je pitoreskno maleno selo koje se smjestilo u Lici, u šumovitoj udolini na obroncima sjevernog Velebita. Od Otočca je udaljeno svega 14 kilometara, kojemu administrativno i pripada. Ovo maleno selo nadaleko je poznato zahvaljujući jedinstvenom utočištu za medvjede, koje je osnovano 2002. godine. Utočište pruža sklonište za medvjede, osobito mlade medvjede siročad koje je ili majka ostavila ili je ubijena u lovu. Međutim osim pružanja skloništa za mlade medvjede, utočište promiče zaštititu prirode, šuma i medvjeđeg staništa, održivo življenje u skladu s prirodom, te očuvanje lokalnih tradicija planinske zajednice.

Hrvatska je jedna od rijetkih europskih zemalja, gdje živi stabilna populacija medvjeda koja broji više od 1000 jedinki. Međutim medvjedi osim u lovu stradavaju i na cestama, prugama, u krivolovu, trovanjem, a za sobom ostave mladunčad, koja bi sigurno uginula da nema utočišta u Kuterevu. U Kuterevu pronalaze svoj novi dom, u kojem ostaju cijeli život. Zanimljivost ovog utočišta je da se o medvjedima brine skupina volontera iz cijelog svijeta. Uglavnom su to mladi ljudi iz stranih zemalja, koji žele pomoći, ali i zbližiti se sa prirodom, te naučiti nešto više o životu medvjeda. Druga zanimljivost je da svi medvjedi koji borave u utočištu imaju svoje ime i prezime. Sastavni dio programa kojeg provode volonteri i njihovi mentori je edukacija posjetitelja, koja uključuje obilazak nastambi i upoznavanje sa karakterom, navikama i životom medvjeda.

Utočište je moguće posjetiti u proljeće, ljeto i jesen, dok je zimi zatvoreno kako se ne bi ometali medvjedi dok spavaju zimski san. Posjetitelji se po dolasku trebaju javiti u Volontersku postaju, a posjete su moguće tijekom cijelog dana. Ulaznice su simbolične, te se naplaćuju od 15 – 20 Kn, a sav prihod ide za poboljšanje uvjeta života samih medvjeda. Za sve ljubitelje životinja i prirode, Kuterevo će biti nezaobilazna postaja ka putu na odmor i more, a ako želite provesti svoj odmor okruženi prirodom, smještaj možete pronaći u samom Kuterevu, u obližnjem Otočcu ili na seoskim gospodarstvima diljem Gacke doline.

Utočište za medvjede Kuterevo - Hrvatska
Utočište za medvjede Kuterevo - Hrvatska
Utočište za medvjede Kuterevo - Hrvatska
Memorijalni centar Nikole Tesle

Svi znamo ili smo čuli za čuvenog izumitelja i vizionara Nikolu Teslu, međutim manje je poznata činjenica da je rođen u Lici u malenom selu Smiljanu, nedaleko od Gospića 10. srpnja 1856. godine. Povodom 150 obljetnice rođenja, 10. Srpnja 2006. godine otvoren je Memorijalni centar „Nikola Tesla“, muzej koji objedinjuje znanost, umjetnost i turizam.

Nikola Tesla je svakako zaslužio ovakav muzej jer je svojim genijem, mnogobrojnim izumima, idejama i vizijama pridonio velikom napretku čovječanstva krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Posdsjetimo se samo nekih od njegovih izuma: elektromotor na izmjeničnu struju, Teslin transformator, Teslina turbine, bežični prijenos signala i energije, bežično upravljanje i brojni drugi. Njegovo primarno područje je bilo elektrotehnika, gdje je briljirao i prijavio više stotina raznih patenata i izuma od kojih se i danas većina koristi. Vjerojatno je najpoznatiji po gradnji hidroelektrane na slapovima Niagare, koja je prva u svijetu koristila visokonaponske dalekovode i izmjeničnu struju (Teslini izumi) kako bi opskrbljivala strujom obližnji Buffalo, ali i daleki New York.

Memorijalni centar se sastoji od njegove rodne kuće u kojoj se nalazi stalni postav dokumentarne građe i  crkve sv. apostola Petra i Pavla, u kojoj je Teslin otac, pravoslavni svećenik svojedobno vršio svoju službu. U sklopu centra se nalaze i  brojni prototipovi Teslinih izuma, poput Tesline turbina, Teslinog broda kojim se može upravljati s pomoću radiovalova i multimedijalni centar. Zamišljen je za sve uzraste, od učenika i studenata, pa do obitelji i turista gdje mogu naučiti mnoštvo informacija o Teslinom životu, njegovim izumima i utjecaju koji je imao na moderni način življenja.

Centar je otvoren svakim danom od 08 do 20 sati osim ponedjeljkom, a cijene ulaznica se kreću od 20 – 50 Kn. Zbog svoje blizine Gospiću i autocesti ZagrebSplit, preporučamo svratiti u obilazak ovog interesantnog muzeja, a ako želite odmoriti i prenoćiti na svježem ličkom zraku, povoljne sobe i apartmane možete pronaći u Gospiću ili na okolnim seoskim gospodarstvima.

Memorijalni centar Nikole Tesle - Hrvatska
Memorijalni centar Nikole Tesle - Hrvatska
Memorijalni centar Nikole Tesle - Hrvatska
Posljednje dodani oglasi u regiji Lika
Kuća za odmor Režek

od 250 €

Kuća za odmor House Momentum

na upit

Kuća za odmor Valinčić

od 180 €

Apartmani Plitvice Lakes Lodge