Opće informacije o Hrvatskoj

Zašto posjetiti Hrvatsku i bukirati apartman, sobu ili kuću za odmor direktno kod vlasnika putem apartmaninfo.hr kataloga privatnog smještaja?

O Hrvatskoj

Republika Hrvatska slovi kao jedna od najljepših zemalja svijeta što zaslužuje svojim geografskim položajem. Hrvatska zauzima najveći dio istočne obale Jadranskog mora, na koju se odnosi i glavnina ukupne obale Jadrana sa gotovo svim otocima. Uski gorski i šumoviti pojas Dinarida odvaja njezin sredozemni dio od srednjoeuropskog, kontinentalnog dijela, koji se pruža od krajnjih istočnih obronaka Alpa na sjeverozapadu do obala Dunava na istoku.

Jadransko more

Veliko plavetnilo malog Jadranskoga mora dugog 783 km, od ukupne obale uključujući i otoke (7.868km), od čega hrvatskom dijelu pripada čak 74%, odnosno 5.835 km, istinsko je utjelovljenje najboljih kvaliteta Mediterana. Želite li precizno u brojkama: prozirnost i bistrina na pučini sežu čak i do 56 m dok uz obalu ide do 5 m. Dubina mora je na sjeveru duž istarske obale najmanja s cca 50 -ak m dok kod Palagruže ide do 250 m, a kod najudaljenijeg otoka Jabuke silazi i do 1300 m u dubinu. Prosječne temperature mora na površini u ljetnim mjesecima iznose od 22 do 27 C dok je najniža zimska oko 7, a u proljeće ugodnih 18 stupnjeva.

Klima

U Hrvatskoj postoje tri klimatske zone; u unutrašnjosti prevladava umjereno topla kišna klima, na najvišim vrhuncima snježna šumska klima, a uzduž jadranske obale ugodna mediteranska klima s mnogo sunčanih dana; ljeta su suha i vruća, zime blage i vlažne. Prosječna temperatura u unutrašnjosti: siječanj od -2 do 0 °C i nešto niže na najvećim nadmorskim visinama, kolovoz oko 20 °C te oko 12 °C na najvišim vrhuncima. Prosječna temperatura u primorju: siječanj od 5 do 9 °C, kolovoz od 22 do 25 °C; temperatura mora zimi je 12 °C, a ljeti oko 25 °C. S prosječno 2.600 sunčanih sati u godini jadranska je obala jedna od najsunčanijih u Sredozemlju, a prosječna temperatura mora ljeti je od 25°C do 27°C.

Kultura i povijest

Zanima li vas antika, krenite od velebnih spomenika rimske Pule, preko najvećeg istraženog foruma na istočnoj strani Jadrana u Zadru, pa pristignite do božanstvene Dioklecijanove palače u Splitu. Napredujući kroz vrijeme, od predromanike zadarskog Sv. Donata iz 9. st. ušetajte zatim u svijet romanike čarobnog grada-spomenika Trogira ili otoka Krka i Raba. Nakon poglavlja gotike u Zagrebu, Pazinu ili primjerice Stonu na Pelješcu, otkrijte renesansu Osora na Cresu, šibensku katedralu, otoke Hvar i Korčulu te napokon, neponovljiv i jedinstveni Dubrovnik. Barokni sjaj pronaći ćete u Varaždinu, Bjelovaru i Vukovaru, a baštinu 19. st. u Rijeci, Osijeku i nezaobilaznom Zagrebu.

Novac

Službena valuta u Hrvatskoj je kuna (1 kuna = 100 lipa). Strana valuta mijenja se u bankama, mjenjačnicama, poštanskim uredima i u većini turističkih agencija, hotela i kampova. Kreditne kartice (Mastercard, Visa, American Express i Diners) primaju se u gotovo svim hotelima, marinama, restoranima i trgovinama te na bankomatima.

Pozivamo Vas da otkrijete i uživate u ljepotama Hrvatske, blagoj klimi, kristalno čistom moru, prekrasnim plažama, te netaknutoj prirodi u kombinaciji s bogatom poviješću i kulturnom baštinom, ukusnim jelima i dobrim vinima, ali prije svega, njenim srdačnim stanovnicima.

Video prezentacija Hrvatske

Izvor informacija:

Republika Hrvatska

politički sustav - parlamentarna demokracija
službeni jezik – hrvatski
stanovnika – 4.429.078
površina - 56.594 km2
glavni grad - Zagreb
duljina morske obale - 5835 km
broj otoka - 1185 (47 nastanjeno)
najviši vrh – Dinara (1831m)
valuta – kuna (1kn = 100 lipa)

Pratite nas
Oglasni prostor