Nacionalni parkovi u Hrvatskoj

Hrvatska ima 8 predivnih nacionalnih parkova, od kojih je jedan pod UNESCO-vom zaštitom. Pronađite svoj idealan smještaj putem ApartmanInfo kataloga, posjetite obližnji nacionalni park, te doživite svu ljepotu i čar koju Vam pružaju prirodne ljepote Hrvatske

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni

Duž zapadnoistarske obale ima nekoliko skupina otoka među kojima je najzanimljivija, najveća i najrazvedenija Brijunska skupina od 14 otoka I otočića površine 7,4 km2. Veliki Brijun kao najveći otok brijunskog arhipelaga koji je dijelom kultiviran u skladni krajolik travnjaka i pejsažnih parkova, sadrži izuzetno vrijedne ostatake graditeljske baštine.

Nacionalni park Kornati

Nacionalni park Kornati

NP Kornati zauzima površinu od oko 220 km2 i uključuje ukupno 89 otoka, otočića i hridi s približno 238 km obalne crte. I pored ovog, relativno velikog broja otoka, kopneni dio parka čini tek manje od 25% ukupne povrsine, dok je sve ostalo morski ekosustav. Okupajte se u kristalno čistom i toplom kornatskom moru. To je doživljaj o kojem ne treba posebno pričati.

Nacionalni park Krka

Nacionalni park Krka

Djevičanski čista krška rijeka sa 7 čarobnih slapišta izvire blizu Knina, u dvije trećine svoje dužine teče kroz kanjone. Izuzetno je bogata endemskom florom i faunom, s 222 vrste ptica. Na Visovačkom jezeru između Roškoga slapa i Skradinskoga buka (13 km) nalazi se otočić Visovac s franjevačkim samostanom u idiličnom perivoju s dugom kulturnom poviješću. Mirna rijeka i jezera idealni su za ture kanuima i kajacima. U nacionalnom parku dozvoljeno je kupanje, stoga ponesite kupaće kostime i osvježite se u bistroj i kristalno čistoj rijeci Krki!

Nacionalni park Mljet

Nacionalni park Mljet

Ovaj po mnogima najljepši i najšumovitiji otok Jadrana, jedan je od najatraktivnijih i kulturno-povijesno najzanimljivijih bisera Mediterana, kojeg iz godine u godinu posjećuju brojni turisti. Tko ga jednom posjeti i upozna, postaje njegovim zaljubljenikom, I stalno mu se vraća! Obuhvaća gotovo 5400ha, uključujući i morski pojas 500m od obale, otočića i hridi. Morem potopljeni zaljevi, Malo i Veliko jezero, najistaknutije su lokacije ovog područja i važan geološki i oceanografski fenomen. Ugodnom boravku pogoduje kupanje, sunčanje te šetnja stazama oko jezera.

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica

Nacionalni park Paklenica prostire se na primorskoj padini južnog Velebita, do zone najviših planinskih vrhova. Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita. Paklenica je najznačajniji hrvatski penjački centar, poznat i izvan Hrvatske. Posebnu draž ovom penjalištu daje i blizina morske obale, pa je Paklenička rivijera idealno mjesto za kombinaciju penjanja i sportova na vodi.

Nacionalni park Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera

Najistaknutiji i najposjećeniji među osam nacionalnih parkova u Hrvatskoj su Plitvička jezera. Plitvice su jedina prirodna baština, u društvu kulturnih vrijednosti, u Hrvatskoj uvrštena u Popis svjetske baštine (UNESCO) i to još 1979. godine, među prvima u svijetu. Voda potoka Plitvice spuštajući se preko stijene visoke 78 m i tvoreći amfiteatar Velikog slapa najvišeg slapa u Hrvatskoj, zajedno s vodom jezera tvori slapište Sastavke kojima započinje rijeka Korana.

Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak

Zapadni planinski masiv povezuje Alpe s Dinaridima i obuhvaća Veliki Risnjak (1528 m) i Snježnik (1506 m) te obiluje krškim fenomenima, rasjedima, ponorima, siparištima, špiljama i jamama. Velike površine pokrivene su starim šumama četinjača, planinskim livadama, podalpskom i alpskom florom s mnogo endemskih vrsta. Ukoliko želite pobliže upoznati faunu parka, naročito velike zvijeri dođite, osluškujte i stopite se s prirodom.

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Nacionalni park Sjeverni Velebit

Od prijevoja Vratnik (698 m) na cesti Otočac-Senj do Velikoga Alana (1379 m), s morske strane omeđen golim stijenjem nad Velebitskim kanalom, s unutrašnjosti šumovitim ravnjakom, najširi je dio velebitskoga masiva. Područje je proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru.