Aktivnosti i atrakcije u Hrvatskoj!

Pozivamo da isprobate sve aktivnosti i atrakcije i doživite nezaboravan aktivan odmor u svim dijelovima Hrvatske, od kristalno čistog Jadranskog mora, preko planina Gorske Hrvatske, pa sve do zelenih ravnica Slavonije i Kontinentalne Hrvatske!

Biciklizam

Biciklizam u Hrvatskoj

Od makadamskih poljskih puteva idealnih za mountain bike do asfaltiranih cesta za obiteljsku panoramsku vožnju raznolikost je tolika da svatko može pronaći idealnu stazu za sebe. Ako i niste u mogucnosti ponijeti svoj bicikl na put, uvijek ga možete iznajmiti i krenuti u pustolovinu po planinama i otocima hrvatskog primorja.

Jedrenje i nautika

Jedrenje u Hrvatskoj

66 otoka, 652 otočića, 389 hridi i 78 grebena više su od tisuću i jednog razloga za nautičarski san. Idealno raspoređenih otoka, s udaljnostima ne duljim od 10 nautičkih milja, s 1500 zaljeva i luka po otocima i kopnu, hrvatski je Jadran idealan za plovidbu punim jedrima kao i krstarenje motornim brodovima. 56 modernih marina sa 16.000 vezova u moru i 5.500 vezova na kopnu na raspolaganju su cijele godine.

Ronjenje

Ronjenje u Hrvatskoj

Razvedeni reljef podmorja s cca 50 m dubine na sjeveru ponire do 250 m kraj Palagruže, a nedaleko Jabuke pak dosiže dubinu i od 1300m. Iskusni ronioci u potrazi za atrakcijama poput atraktivnih endemičnih vrsta flore i faune Jadrana ili potopljenih rimskih galija i ratnog brodovlja, mogu potražiti organizirane ture. Početnicima se pak nudi mogućnost raznih profesionalnih tečajeva i škola ronjenja.

Rafting

Rafting u Hrvatskoj

Ako ste u potrazi za kvalitetnim raftingom, zapamtite ova imena rijeka: Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Una, Zrmanja i Cetina. Brojni organizirani rafting-aranžmani u Hrvatskoj uključuju vodiča i svu potrebnu opremu za svakog pojedinačnog člana ekipe. Po stupnju težine, rafting se po hrvatskim rijekama uglavnom ocjenjuje 3. stupnjem, a tek iznimno na dionicama rijeka Dobre i Une s 4. stupnjem.

Kanu

Kanu u Hrvatskoj

Tradicionalni hrvatski kanui tzv. trupice i danas se koriste za ribarenje i transport po delti Neretve. Prikladni za obiteljsku i grupnu ekskurziju, izleti kanuom s vodičima vode vas putem brojnih dvoraca i utvrda poput Trakošćana, Ozlja i Dubovca na Kupi sve do Radmanovih mlinica na Cetini ili starih mlinova Krke. Poseban prizor čeka vas na otočiću Visovac sa samostanom izniklim usred jezera što ga formira rijeka Krka.

Kajak

Kajak u Hrvatskoj

Bila to uzbudljiva riječna ili pak mirnija morska kajak-avantura, hrvatske vode imaju velik potencijal. Unatoč tomu što se drži da je viši vodostaj rijeka u proljeće prikladniji za iskusnije vozače dok se ljetni niži preporuča početnicima, gotovo svaka rijeka odreda nudi različite stupnjeve težine. Od Dobre, Mrežnice, Une, Kupe, Korane na sjeveru sve do Cetine ili Zrmanje na jugu, kajakom se otkrivaju neotkriveni prizori.

Jahanje

Jahanje u Hrvatskoj

Najpoznatiji konjički centri u Hrvatskoj nalaze se u: Slavoniji, Istri i Dalmaciji. Od malih obiteljskih farmi preko suvremenih horse-centara sa školama jahanja, stručnim treninzima i sve popularnijim terapijskim jahanjem, pa sve do najpoznatijeg tradicionalnog konjičkog natjecanja - slavne Sinjske alke, Hrvatska nudi bogatu ponudu za jahače. U Đakovu ? Slavoniji možete pronaći još i državnu ergelu konja glasovite vrste Lipicaner koju ovdje uzgajaju još od 13. st.

Letenje

Letenje u Hrvatskoj

Okupljeni u klubove i privatne škole letenja, hrvatski letači i paraglajderi nude organizirane ture i internacionalna natjecanja. Možete se otisnuti balonom s Medvednice prema Hrvatskom zagorju, Samoborskom gorju i Žumberku sve do Slavonije. Prikladni za paraglajdere tu su vrhovi Učke i Ćićarije u Istri, Gorski kotar, Velebit, Mosor i planine Dalmatinske zagore te južnije destinacije poput Biokova, Rilića kao i vrhovi otoka Krka, Brača i Hvara.

Speleologija

Speleologija u Hrvatskoj

Hrvatska kao pravi kraški kraj obiluje spiljama. Najglasovitija i najčarobnija je Modra spilja na Biševu te Zmajeva spilja na otoku Braču. Spilje Papuka i regije Korduna, Like, Dalmacije i Zagore otvorene su za posjetioce bez iskustava da uživaju u različitim formama stalaktita i stalagmita. Najatraktivnije spilje nalaze se u Istri, Gorskom kotaru i na Medvednici, a za prave ljubitelje podzemlja preporučujemo Veternicu kraj Zagreba, Cerovačke spilje kraj Gračaca i Lukinu jamu na Velebitu.

Planinarenje

Planinarenje u Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja s brojim planinarskim rutama. Početnici mogu krenuti već u blizini Zagreba (Medvednica), Ogulina (Klek), Rovinja, Pazina, Splita i Omiša, a visine čekaju i po otocima poput Mljeta, Brača Hvara i Visa. Pasionirani planinari mogu birati čak 400 organiziranih planinarskih ruta od kojih su pojedine najzahtjevnije u Europi. Top destinacije čekaju na Paklenici, Velebitu, Učki, Dinari, Mosoru i Biokovu, među kojima je 350 m visoka stijena Anića kuk ipak hrvatska najveća atrakcija.

Sportski ribolov

Sportski ribolov u Hrvatskoj

Znate li da je prva puška za podvodni ribolov u Hrvatsku stigla još početkom 20.st., a da je prvo svjetsko prvenstvo u podvodnom ribolovu održano u Malom Lošinju još daleke 1957.? Bili vi ljubitelj ribolova na rijeci, moru ili pod vodom, u Hrvatskoj ćete definitivno realizirati sve svoje ribičke snove. Od najrazličitijih morskih vrsta poput brancina, zubaca, orade, tune do slatkovodnih primjeraka poput pastrve ili pak somova kapitalaca, Hrvatska je bez premca top-destinacija za sportske ribolovce.

Golf

Golf u Hrvatskoj

U snažnom trendu rasta sve ga više ljudi odabire kao idealni oblik rekreacije i odmora u prirodi. Iako u Hrvatskoj trenutno nema terena s 18 rupa osim u NP Brijuni te par privatnih, uz nekoliko manjih s 9 rupa, zbog svog idealnog krajolika i blage klime Hrvatska planira postati značajna golf-destinacija u Europi.

Skijanje

Skijanje u Hrvatskoj

Odmah u zaleđu Rijeke nalazi se snježna destinacija Platak, a nešto dalje i Hrvatski olimpijski centar Bjelolasica na 620 m visine. U blizini metropole skija se pak na padinama Medvednice na netom uređenim novim stazama s njenog najvišeg vrha Sljemena. Tu se od 2005. štoviše održava još i značajno međunarodno Snow Queen Trophy natjecanje koje je svoje ime dobilo po našoj svjetskoj skijaškoj kraljici Janici Kostelić.