Gastronomija u Hrvatskoj

Upoznajte gastronomsku ponudu, kulinarske običaje te vrhunska kvalitetna vina i maslinovo ulje u kojima možete uživati tijekom vašeg posjeta Dalmaciji, Istri i ostatku Hrvatske

Gastronomija

Gastronomija u Hrvatskoj

Za kontinentalnu kuhinju tipični su raniji protoslavenski korijeni te noviji kontakti s poznatijim gastronomskim školama - mađarskom, bečkom i turskom kuhinjom. Dominiraju mesni proizvodi, slatkovodna riba i povrće.

Obalnu regiju karakterizira utjecaj Grka, Rimljana i Ilira te kasnijih mediteranskih kuhinja - talijanske i francuske. Odlikuje se brojim ribljim specijalitetima (lignje, sipe, hobotnice, škampi, jastozi...) pripremljenim na razne načine, maslinovim uljem, pršutom, raznim povrćem, te dalmatinskim vinima kao što su Babić, Malvazija, Prošek, vrbnička žlahtina te razni likeri poput poznatog Maraskina.

Nacionalna kulinarska reprezentacija 2008. godine je po prvi put sudjelovala na svjetskom okupljanju kuhara i slastičara - Kulinarskoj Olimpijadi, koja se održala u njemačkom gradu Erfurtu i osvojila brončanu medalju.

Maslinovo ulje i vino

Maslinici u Hrvatskoj

Istarsko kao i dalmatinsko maslinovo ulje je iznimne, u pravilu extra djevičanske kvalitete. Sve veći značaj u turizmu Istre i Dalmacije zauzima extra-djevičansko maslinovo ulje te ceste maslinovog ulja koje možete obići za vrijeme vašeg boravka u Hrvatskoj. Najcesce sorte maslina su: Buža, Buža Minuda, Buža Puntoža, Črnica, Drobnica, Istarska bjelica, Karbonaca, Moražola, Oblica, Rošinjola i Žižolera.

Maslinovo ulje

Istra i Hrvatsko Primorje prednjače u proizvodnji vrhunskih vina: malvazija, merlot, cabernet sauvignon, teran, refok, bijeli i sivi pinot, chardonnay, muškat, trojšćina (Susak), vrbnička žlahtina (Krk). Vinarija Kozlović iz Momjana ima dugu tradiciju u proizvodnji malvazije, muškata i terana, a posljednjih godina istakla se i Vinarija Katunar iz Vrbnika koja, uz žlahtinu i crna vina, proizvodi i pjenušac. Najpoznatiji proizvod PZ "Vrbnik" je Zlatna vrbnička žlahtina.

Vinogradi i vina u Hrvatskoj

Dalmacija obiluje autohtonim sortama grožđa. Najpoznatija vina su: babić i plavina (Primošten), merlot (Drniš), debit, pošip, maraština i grk (Korčula), bijela vugava i crni plavac (Vis), plavac i bogdanuša (Hvar), plavac mali (Pelješac), desertno vino prošek, te u svijetu cijenjeno vrhunsko crno vino, dingač. Poznate vinarije su: Vinarija Plančić s Hvara, Vinarija Poljoprivredene zadruge Jedinstvo i Vinarija Toreta s Korčule, koje uzgajaju autohtone sorte pošip i rukatac. Vinarija Plenković godišnje proizvede oko 300 000 butelji Zlatnog plavca, Zlatnog rosea i Zlatnog otoka. Na Pelješcu se nalaze vinogradi obitelji Skaramuča, poznati po proizvodnji sorte plavac mali i dingač.

Vino