Download zona za iznajmljivače privatnog smještaja

Download zona za iznajmljivače privatnog smještaja

28.12.2022.


Za sve iznajmljivače privatnog smještaja pripremili smo korisne dokumente koje možete pregledati i preuzeti u apartmaninfo.hr download zoni, a koji će olakšati i unaprijediti vaše poslovanje. Svi dokumenti su u pdf formatu, te ih je moguće preuzeti na vaše računalo, po potrebi urediti i prilagoditi, te koristiti u poslovanju. Pozivamo sve iznajmljivače da iskoriste ovu pogodnost, te uz brojne savjete i ideje također iskoriste i besplatne gotove dokumente poput kućnog reda ili primjera računa za uslugu smještaja, ali i upute poput onih za korištenje eVisitor sustava za prijavu gostiju.

 

Vodič za iznajmljivače privatnog smještaja

Vlasnik ste apartmana, soba, kuće za odmor, privatnog kampa, hostela ili seoskog domaćinstva? Registrirani ste kao privatni iznajmljivač u Hrvatskoj te za cilj imate: sigurnost samostalnog poslovanja; izdvajanje od konkurencije i konkurentno poslovanje na tržištu privatnog smještaja; optimalnu popunjenost smještaja; maksimalnu dobit (zaradu); manje stresa? Pritom ne želite: ovisiti o agencijama i njihovim uvjetima poslovanja; prepustiti dobar dio prihoda posrednicima (agencijama); nesigurnost rezervacija (brojna otkazivanja, nepopunjeni dani i ucjene gostiju).
Ako ste se pronašli u gore navedenom, onda je ovaj sveobuhvatni vodič idealan za vas jer će vam pokazati kako poslovati samostalno te pritom dugoročno ostvariti gore navedene ciljeve uz zadovoljne goste.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


 

Potvrda rezervacije smještaja

Primjer potvrde rezervacije smještaja koja može biti vrlo korisna kada vas gosti zatraže potvrdu da su rezervirali smještaj. Gosti to mogu tražiti iz raznih razloga, a neki od najčešćih su izdavanje vize (ako im je potrebna viza za boravak u EU), potvrda za poslodavce koji sufinanciraju godišnje odmore svojih zaposlenika, izvanredne situacije poput Covid-19, kada su potrebne potvrde za prelazak granice... Privatni iznajmljivači nisu obvezni izdati potvrdu o rezervaciji, no izdavanje ovakve potvrde nakon plaćenog predujma (depozita) se preporučuje kao dobra praksa odgovornog i profesionalnog poslovanja i brige o gostu. Stoga Vam dajemo primjer Potvrde rezervacije na hrvatskom i engleskom jeziku u Word dokumentu, koji možete preuzeti, prilagoditi te slati svojim gostima.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


 

Primjer računa za uslugu smještaja

Primjer računa za privatne iznajmljivače koji boravišnu pristojbu plaćaju paušalno. Svi privatni iznajmljivači dužni su ispostaviti račun za svaku izvršenu uslugu u svom domaćinstvu. Stoga Vam dajemo primjer računa na hrvatskom i engleskom jeziku u pdf formatu, koji možete preuzeti, te isprintati u boji ili crno-bijelo.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Uvjeti za kategorizaciju apartmana u domaćinstvu

Uvjeti koje trebaju zadovoljiti iznajmljivači privatnog smještaja kako bi dobili kategorizaciju smještajnih jedinica sukladno veličini te kvaliteti opremljenosti apartmana

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Primjer savršeno optimizirane web stranice za iznajmljivače

Za sve privatne iznajmljivače izradili smo grafički prikaz, gdje ćemo vam pokazati točno koje online značajke web stranice su vrlo važne i neophodne kako bi maksimalno iskoristili sve prednosti koje vlastita web stranica nudi. Također ćemo vam pokazati kako poboljšanje u svim segmentima korisničkog iskustva može generirati više interesa, upita i ostvarenih direktnih rezervacija.

Pregledajte dokument Preuzmite dokument 


Kućni red

Primjer kućnog reda na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku možete urediti i prilagoditi vlastitim potrebama, te izvjesiti unutar svake smještajne jedinice, kako bi gostima jasno dali do znanja kućna pravila koja moraju poštivati. Preporučamo da isprintani kućni red plastificirate i postavite na vidljivo mjesto unutar smještajne jedinice.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Obrazac TZ za izračun turističke članarine

Obrazac Turističke zajednice koji ste dužni poslati u Poreznu upravu nakon uplaćene turističke članarine. Obračun se prijavljuje Poreznoj upravi, a sam prihod članarine se uplaćuje Turističkoj zajednici putem ovog obrasca. Obrazac preuzet i isprintan ovdje vrijedi jednako kao i onaj kupljeni.
NAPOMENA: Kazne za iznajmljivače koji ne plate turističku članarinu se kreću za fizičke osobe i do 5.000 kuna.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Evidencija o Prometu (Knjiga računa)

Evidencija o Prometu je evidencija o svim izdanim računima, koja se vodi kronološki prema nadnevku izdanih računa i to posebno za svaku kalendarsku godinu. Evidenciju o Prometu (obrazac EP) vode privatni iznajmljivači koji nisu u sustavu PDV-a, odnosno tzv. paušalci. U Evidenciju prometa treba upisati cjelokupan iznos računa (uključujući boravišnu pristojbu i agencijsku proviziju).
NAPOMENA: Ako zbrojni iznos svih računa, odnosno ukupni prihodi u kalendarskoj godini prijeđu 230.000 kuna onda slijedeće godine automatski ulazite u sustav PDV-a, te se tada mijenjaju pravila.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Službeni cjenik

Zakonska obveza iznajmljivača je imati izložen službeni cjenik na vidljivo mjesto unutar svake smještajne jedinice. Dajemo Vam primjer službenog cjenika, kojeg možete urediti, preuzeti i isprintati, te objesiti na zid vrata ili postaviti na stol.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Upute za korištenje eVisitor sustava za prijavu gostiju

Od 1.siječnja 2016. godine uveden je novi sustav za prijavu i odjavu turista u Republici Hrvatskoj - eVisitor. Sustav eVisitor služi prijavljivanju i odjavljivanju turista, prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja te njihovim smještajnim objektima. Upute za korištenje cjelokupnog sustava možete pregledati i preuzeti klikom na dolje navedene linkove.
NAPOMENA: Zakonski rok za prijavu/odjavu turista TZ je najkasnije 24 sata po dolasku/odlasku.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 


Obrazac za podnošenja prigovora

Sukladno članku 10. Zakona o zaštiti potrošača (NN 41/14) svaki iznajmljivač je dužan gosta obavijestiti o načinu podnošenja pisanog prigovora. Također morate na svaki pisani prigovor dati odgovor odgovor u pisanom obliku najkasnije 15 dana od dana primitka prigovora. Primjer obrasca za podnošenje prigovora na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku možete preuzeti ovdje, isprintati, te koristi u poslovanju.

Pregledajte dokument  Preuzmite dokument 

Oznake: download zona, dokumenti za iznajmljivače

Bilo bi nam drago da podijelite svoje mišljenje, iskustva i pitanja u komentarima ispod


Pretraži blog
Klub iznajmljivača - newsletter!

Želite li dobivati korisne savjete, ideje i preporuke za unaprjeđenje poslovanja kao privatnog iznajmljivača, pretplatite se na naš newsletter!

Vaša privatnost nam je važna, stoga Vas molimo da pročitete Pravila o privatnosti, s kojima se slažete prilikom dodavanja na našu newsletter listu.

Pratite nas
Oglasite smještajne kapacitete
Oglašavanje apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj

Oglasite svoje smještajne kapacitete na ApartmanInfo.hr + 11 regionalnih kataloga. Osnovni oglas je u potpunosti besplatan!

Registrirajte se
Web stranice za iznajmljivače
Izrada potpuno responzivnih web stranica za iznajmljivače

Osigurajte bolju popunjenost uz moderne, atraktivne i potpuno responzivne web stranice za već 390 kn godišnje. Preuzmite poslovanje u svoje ruke!

Saznajte više
Savjetovanje i ostale usluge
Savjetovanje i druge usluge za privatne iznajmljivače

Unaprijedite svoje financijsko poslovanje te popunite svoje smještajne kapacitete i maksimizirajte dobit uz kompletan asortiman usluga savjetovanja i izrade studija.

Zatražite neobvezujuću ponudu
Naši partneri
Oglasni prostor