Kako će na iznajmljivače utjecati novi Pravilnik o kategorizaciji

Kako će na iznajmljivače utjecati novi Pravilnik o kategorizaciji

28.12.2022.


Već neko vrijeme ministarstvo turizma najavljuje da će se kriteriji za kategorizaciju privatnog smještaja ujednačiti za sve iznajmljivače.

Prema informacijama koje su zastupljene u javnosti u zadnjih par dana, čini se da će se to desiti ove godine. U najavi je novi Pravilnik o kategorizaciji i razvrstavanju objekata čijim se stupanjem na snagu planiraju značajne promjene za brojne privatne iznajmljivače.

Naime, na tržištu posluje značajan broj iznajmljivača (njih oko 20.000),  koji su kategorizaciju svojih apartmana i ostalog privatnog smještaja ishodili prema starom Zakonu i Pravilniku, onom iz davne 1995. godine, kada su pravila za iznajmljivače bila značajno drugačija. To se odnosi na sve one iznajmljivače koji su dozvole ishodili do 1. rujna 2007. godine.

Kako bi se osigurao ravnopravan položaj svih privatnih iznajmljivača na tržištu te istovremeno postigla veća zaštita samih gostiju, najavljenim pravilnikom pravila će postati jednaka za sve iznajmljivače. Učestali prigovori od strane gostiju da  su u dva različita privatna smještaja s istim brojem zvjezdica dobili potpuno različitu kvalitetu smještaja i razinu usluge su zasigurno uvelike utjecali na najavljene promjene. Novim Pravilnikom prvenstveno se želi postići usklađivanje kategorizacije u cijelom privatnom smještaju odnosno da primjerice tri zvjezdice u svim privatnim smještajnim jedinicama zaista i odražavaju zahtjevanu razinu kvalitete smještaja (što trenutno nije slučaj).

Na koga se odnose promjene u novom pravilniku?

Kao što smo već i naveli, izmjena pravilnika će utjecati na oko 20.000 privatnih iznajmljivača, koji su svoje dozvole ishodili do rujna 2007. godine po starom pravilniku iz 1995. godine. Isti će morati podnijeti zahtjev za rekategorizaciju u lokalnim uredima, a za usklađivanje i podnošenje samog zahtjeva imat će dovoljno vremena. Primjnjivat će se rok od četiri godine.

Što to konkretno znači za 'stare iznajmljivače' i kako će to utjecati na njih? Naime, u medijima se u posljednjih nekoliko mjeseci pojavljuju bombastični naslovi kojima se nepotrebno širi panika kako će rekategorizacija prepoloviti broj postelja u Hrvatskoj te kako će doći do rušenja ili zatvaranja smještajnih objekata u domaćinstvima. Međutim, oni iznajmljivači koji su konstantno ulagali i unaprijeđivali kvalitetu smještaja i sadržaja dobit će isti ili čak veći broj zvjezdica. Za one iznajmljivače koji zbog određenih razloga nisu ulagali u svoje smještajne objekte to će u najgorem slučaju značiti smanjenje kategorizacije smještaja za jednu zvjezdicu. Pravilnik će za one iznajmljivači koji neće moći ili ne budu htjeli (iz nekih razloga) svoje objekte prilagoditi novim standardima nuditi mogućnost da bez ikakvih prepreka nastave pružati usluge smještaja, ali pritom više neće smjeti isticati kategorizaciju odnosno broj zvjezdica.

Koje sve promjene donosi novi pravilnik o kategorizaciji i razvrstavanju objekata

Prema novom kao i prema postojećem pravilniku, jedan od glavnih kriterija za određivanje kategorije je kvadratura i opremljenost apartmana ili sobe.

U nastavku navodimo primjere promjena koje mogu očekivati takozvani 'stari iznajmljivači' (dozvole ishodili do rujna 2007. godine):

  • Dvosobni apartman za kategoriju od 2 zvjezdice mora imati površinu od 35,5 do 36,5 kvadrata, dok je za pet zvjezdica određena veličina od 66,45 do 68,5 kvadrata.
  • Za apartmane s dvije i tri zvjezdice dovoljna je jedna kupaonica, dok se za apartman s četiri zvjezdice traži kupaonica i zaseban zahod, a za dobivanje pet zvjezdica potrebne su dvije kupaonice.
  • Za apartmane s dvije i tri zvjezdice parking nije uvjet, dok apartmani s četiri i pet zvjezdica gostima trebaju osigurati parkirno mjesto; u slučaju pet zvjezdica ono mora biti i natkriveno.
  • Mnogo promjena odnosi se i na kvalitetu i dimenziju kreveta i madraca.
  • Apartmani s tri i četiri zvjezdice moraju imati dodatnu opremu poput sefa i ogledala za cijelu figuru, za razliku od apartmana s dvije zvjezdice.
  • U apartmanima s dvije zvjezdice posteljina bi se trebala mijenjati jednom tjedno, dok bi se u apartmanu s pet zvjezdica trebala mijenjati svaki dan.

Sam pravilnik sadrži brojne dodatne stavke kojima se regulira kvaliteta i opremljenost pojedinih jedinica namještaja. Detaljan opis svih novih uvjeta za kategorizaciju apartmana relevatne za stare iznajmljivače pogledajte ovdje,

Pregledajte uvjete za kategorizaciju  Preuzmite dokument 

Postoji li bolji pristup rekategorizaciji od navedenog prijedloga Ministartva turizma?

Veliki broj privatnih iznajmljivača kao i Zajednica obiteljskog turizma HGK-a smatra da je predloženi pristup rekategorizaciji privatnog smještaja u potpunosti pogrešan. Obrazlažu to činjenicom da je privatni obiteljski smještaj u Hrvatskoj dobitnik brojnih svjetskih nagrada, ne samo od strane relevatnih globalnih turističkih portala i agencija, nego se smatra najpoželjnijim i prema ocjenama gostiju.

Također, smatraju da se ne bi trebali postavljati jednaki uvjeti kategorizacije obiteljskog i hotelskog smještaja. Predlaže se alternativa kategorizaciji na način da se obiteljski smještaj jednostavno označi s tri osnovne razine kvalitete: standard, economic i superior. U ovakvim znatno jednostavnijim okvirima Ministarstvo turizma trebalo bi propisivati samo najminimalnije tehničke uvjete, a tržište i gosti bi se pobrinuli da opstane i dalje se razvija samo kvalitetan smještaj s visokom razinom usluge domaćina.

Međutim, ministarstvo turizma ne odustaje od svoje inicijative da novim pravilnikom uvjeti i pravila postanu jednaki za sve iznajmljivače. Nadalje, nalaže da će privatni iznajmljivači imati dovoljno vremena odnosno rok od četiri godine da naprave tražene promjene. Za taj proces iznajmljivačima će biti osigurani povoljni financijski instrumenti za usklađivanje standarda, povećanje kvalitete i dodatne ponude objekata u domaćinstvu. Biti će osiguran program mikrokreditiranja privatnih iznajmljivača od strane HBOR-a i subvencijom kamatne stope od strane Ministarstva turizma. Kreditna linija bit će dostupna isključivo fizičkim osobama – iznajmljivačima koji imaju rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu koje se odnosi na smještaj u sobi, apartmanu, kući za odmor, kampu ili kamp odmorištu.

Topla preporuka svim 'starim iznajmljivačima' je da se na vrijeme pripreme za proces rekategorizacije, da ulože dodatne napore kako bi zadržali pa čak i povisili kvalitetu smještaja. Time će svakako zadržati, a možda i povećati broj zvjezdica te samim time postati poželjniji i konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu privatnog smještaja u Hrvatskoj. Ulaganje u kvalitetu se uvijek isplati, a uskoro će se to moći učiniti i uz subvenciju HBOR-a, odnosno Ministarstva turizma.

Oznake: rekategorizacija, iznajmljivači, privatni smještaj

Bilo bi nam drago da podijelite svoje mišljenje, iskustva i pitanja u komentarima ispod


Pretraži blog
Klub iznajmljivača - newsletter!

Želite li dobivati korisne savjete, ideje i preporuke za unaprjeđenje poslovanja kao privatnog iznajmljivača, pretplatite se na naš newsletter!

Vaša privatnost nam je važna, stoga Vas molimo da pročitete Pravila o privatnosti, s kojima se slažete prilikom dodavanja na našu newsletter listu.

Pratite nas
Oglasite smještajne kapacitete
Oglašavanje apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj

Oglasite svoje smještajne kapacitete na ApartmanInfo.hr + 11 regionalnih kataloga. Osnovni oglas je u potpunosti besplatan!

Registrirajte se
Web stranice za iznajmljivače
Izrada potpuno responzivnih web stranica za iznajmljivače

Osigurajte bolju popunjenost uz moderne, atraktivne i potpuno responzivne web stranice za već 390 kn godišnje. Preuzmite poslovanje u svoje ruke!

Saznajte više
Savjetovanje i ostale usluge
Savjetovanje i druge usluge za privatne iznajmljivače

Unaprijedite svoje financijsko poslovanje te popunite svoje smještajne kapacitete i maksimizirajte dobit uz kompletan asortiman usluga savjetovanja i izrade studija.

Zatražite neobvezujuću ponudu
Naši partneri
Oglasni prostor