Najljepše špilje Hrvatske


23.08.2017.


Iako je Hrvatska kao turistička destinacija najpoznatija po svojim prekrasnim plažama i čistom plavom moru, zaljubljenici u špilje zasigurno su upoznati sa činjenicom da se u Hrvatskoj nalazi oko deset tisuća znanih jama i špilja. Međutim, od ukupnog broja špilja samo je njih četrdesetak otvorenih za posjetitelje. Sve špilje u Hrvatskoj zaštićene su zakonom te je posjet dopušten samo ukoliko se ishodi odobrenje za istraživanja ili za turističke svrhe, stoga se pojedinačni posjeti bez službene pratnje ne preporučaju.


Odisejeva špilja - otok Mljet

Odisejeva špilja - otok mljet

Odisejeva špilja se nalazi na južnoj obali otoka Mljeta. Tijekom ljetnih mjeseci kada je sunčeva svjetlost najjača u moru se stvara spektakularan spektar boja što je posebno zanimljivo istinskim ljubiteljima prirodne ljepote. Pristup špilji s mora moguć je manjim čamcem ili plivajući obzirom da je ulaz širine svega pet metara te visine od metar i pol, dok je pristup s kopna omogućen putem improviziranih stepenica. Pronađite povoljne apartmane i privatni smještaj na otoku Mljetu.


Modra špilja - otok Biševo

Modra špilja - otok Biševo

Modra špilja je je morska špilja koja se nalazi u uvalici Balun na istočnoj strani otoka Biševo otprilike osam kilometara od Komiže na otoku Visu. Pristup špilji moguć je malim čamcem na vesla kroz vanjski umjetno produbljeni ulaz. Kroz podvodni otvor na južnoj strani špilje tijekom dijela dana prolazi sunčeva svjetlost koja se reflektira od dna i osvjetljava spilju efektno plavom bojom. Špilja je pogodna za ronilace. Otoku Biševu je najbliži otok Vis, gdje imate mogućnost odsjesti u gradu Visu na istočnoj strani otoka ili u Komiži, na zapadnoj strani otoka.


Baraćeve špilje - Plitvice

Baraćeve špilje - Plitvice

Baraćeve špilje čine tri špilje udaljene su oko 6 kilometara od Rakovice u blizini Plitvičkih jezera. Obilazak špilja organiziran je uz pratnju vodiča koji vas upoznaje sa svim tajnama ovih prekrasnih špilja. Posjet traje oko sat vremena te je omogućen na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku. Vizualni spektakl dodatno uvećavaju led svjetla koja ističu ljepote ove špilje. Osim bogatih špiljskih ukrasa, Baraćeve špilje također su poznate po svojim arheološkim nalazima prapovijesnih predmeta koji datiraju i do 7. st. prije Krista. Bogatu i raznoliku ponudu privatnog smještaja možete pronaći u blizini Plitvičkih jezera, ako se odlučite posjetiti ovaj zanimljivi podzemni svijet.


Špilja Vrelo - Fužine

Špilja Vrelo - Fužine

Špilja Vrelo u Fužinama prema nekim predviđanjima stara je oko 3,5 milijuna godina, a otkrivena je sasvim slučajno sredinom prošlog stoljeća. Duljina špilje od svega 300 metara svrstava ju među manje špilje, međutim bogatstvo špiljskim ukrasima izdvaja ju od ostalih špilja u Hrvatskoj. U samoj špilji se nalazi izvor vode i prirodno jezero što ju čini posebnom. Špilja Vrelo uređena je za turističke posjete pješačkom stazom, mostićima i rasvjetom krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Obzirom da se radi o izrazito blagoj strmini idealna je za posjet djece i osoba starije životne dobi. Privatni smještaj u romantičnim Fužinama će Vam omogućiti relaksaciju na čistom zraku, predah od užurbane svakodnevnice, te posjetu ovoj predivnoj špilji!


Cerovačke špilje - Lika

Cerovačke pećine - Lika

Najpoznatije špilje u Hrvatskoj su Cerovačke špilje smještene u južnom dijelu Park prirode "Velebit". Cerovačke špilje smještene su u južnom dijelu parka prirode Velebit, te predstavljaju najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj. Najpoznatije pećine su Gornja pećina duga oko 1.200 m te Donja pećina koja je duga oko 2.400 m. Pristup špiljama za turističke posjete je omogućen, a posjetelji mogu uživati u iznimno bogatom špiljskim ukrasima. Također u špiljama su pronađene ljudske kosti te ostaci pećinskog medvjeda. Cerovačke špilje su zaštićene kao geološki spomenik prirode. Za razgledavanje potrebna je prethodna najava a obilazak traje oko sat vremena. Najbliže mjesto gdje možete pronaći povoljan privatni smještaj je Gračac,koji se nalazi u Zadarskoj županiji, te svega 20tak kilometara od mora.


Špilja Veternica - Zagreb

Špilja Veternica - Zagreb

Špilja Veternica se smjestila nadomak Zagreba, na jugozapadnom dijelu parka prirode Medvednice. Iako je duljina kanala veća od sedam tisuća metara što ju čini jednom od najduljih špilja u Hrvatskoj, za turiste je uređeno prvih 380 metara. U uređenom dijelu špilje prikazani su geomorfološki fenomeni - pješćane dine, erozijski oblici, ostaci izumrlog špiljskog medvjeda, fosili i slični prirodni fenomeni. Zagreb ubrzano postaje sve popularnija turistička destinacija zahvaljujući svojoj bogatoj i raznolikoj turističkoj ponudi tokom čitave godine, a u ponudi je i mnoštvo apartmana i stanova u sklopu privatnog smještaja, koji se nude za dnevni najam.


Špilja Lokvarka - Lokve, Gorski kotar

Špilja Lokvarka - Lokve, Gorski kotar

Špilja Lokvarka smjestila se u srcu Gorskog kotara, prekrasne zelene oaze smještene između Rijeke i Zagreba u kojoj je primjetan skladan suživot čovjeka i prirode. Obzirom da ne postoji prirodni ulaz u nju, špilja Lokvarka otkrivena je sasvim slučajno prilikom iskapanja vapnenca početkom 20. stoljeća. Radi njene neosporne ljepote smatra se jednom od najljepših špilja hrvatskog krša. Prostire se na šest razina od kojih su četiri otvorene za turističke posjete. Duljina njenog otkrivenog dijela iznosi oko 1.179 metara, a dubina oko 275 metara, a obzirom da je od početka do dna uređenog dijela oko 75 metara dubine, predstavlja najdublji speleološki objekt u Hrvatskoj koji je uređen za turističke posjete. Temperature tla i zraka u špilji kreće se oko osam stupnjeva uz visoku vlagu zraka. Starost sigastih ukrasa procijenjena je na oko 20.000 godina, dok je njena starost još veća. Špilja Lokvarka poznata je i po bogatoj fauni te je u njoj utvrđeno preko trideset špiljskih organizama. Većina organizama pronađenih u špilji endemske su vrste. Ukoliko se odlučite posjetiti ovu ljepotu prirode povoljni privatni smještaj možete pronaći u idiličnom malom mjestu Lokve, koje će Vam pružiti ugodan odmor okruženi netaknutom prirodom.


Manita peć - Starigrad Paklenica

Manita peć - Starigrad Paklenica

Nacionalni park Paklenica smješten je na južnom predjelu Velebita na površini od nešto manje od 100 km2. Manita peć je jedina špilja koja je uređena za turističke posjete a nalazi se na prostoru NP Paklenica. Svoja vrata za javnost otvorila je davne 1937. godine kada je uređena staza za posjetitelje a njen obilazak traje oko pola sata te je moguć samo u pratnji vodiča. Udaljena je oko sat i pol od parkirališta u Velikoj Paklenici dok se ulaz u samu špilju nalazi na nekih 570 metara nadmorske visine. Osim što je prostrana, Manita peć obiluje špiljskim ukrasima odnosno sigama koje se razlikuju prema obliku i načinu postanka od čega su najčešći stalagmiti, stalaktiti, sigasti stupovi (stalagnati) i špiljske kamenice (kaskade). Špilja je bogata podzemnom faunom pogotovo velikim brojem različitih vrsta šišmiša. Obzirom da se tempteratura i tijekom ljetnih mjeseci kreće oko devet stupnjeva, potrebno je obući odgovarajuću odjeću. Ishodišna točka za obilazak špilje i čitavog nacionalnog parka Paklenica je Starigrad - Paklenica, gdje možete pronaći smještaj u apartmanima, sobama ili kućama za odmor.


Oznake: špilje, speleološki objekti, Hrvatska

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj