Otoci Zlarin i Prvić - skriveni dragulji šibenskog arhipelaga


15.03.2023.


Nalazite se u Šibeniku ili provodite odmor u jednom od mjesta Šibenske rivijere i razmišljate kuda na izlet? Želite li provesti godišnji odmor bez automobila, smoga, buke i puno ljudi? Imamo prijedlog za vas! Iako manje poznati i manje posjećeniji od otoka na južnom Jadranu ili primjerice na Kvarneru, šibenski otoci itekako imaju svoju posebnost i čar.  Otoci Zlarin i Prvić, jedni su od otoka koji čine šibenski arhipelag i najbliže su kopnu. Zajedničko im je to što su relativno maleni te se mogu pješke vrlo lagano obići, ali i to što na njima nema prometa, odnosno zabranjeni su automobili. Idealne destinacije za dnevni izlet ako provodite odmor primjerice u Vodicama, Tribunju, Šibeniku, Brodarici, Grebaštici, Primoštenu ili Rogoznici, odnosno u jednom od mjesta Šibenske rivijere. Osim dnevnih izleta, ovi otoci su idealna destinacija za one koji žele provesti čitavi odmor u miru i spokoju okruženi čistom prirodom i čistim morem. Brod Tijat koji pristaje u šibenskoj luci dovest će vas do njih. Nakon što Tijat napusti šibensku luku na svom putu do Zlarina proći će pored impozantne građevine koja izgleda kao da pluta na vodi, utvrde sv. Nikole. Utvrda sv. Nikole, mletačka je utvrda podignuta sredinom 16. stoljeća na ulazu u kanal sv. Ante, uskome morskom prolazu koji vodi do Šibenika.  Zbog svoje grandioznosti i obrambenog značaja u povijesti upisana je na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Zlarin

Naselje Zlarin na otoku Zlarinu prva je stanica na kojoj Tijat pristaje nakon Šibenika. Ovo naselje ujedno je i jedino naselje na otoku.  Čim stanete na ovo otočko tlo osjetit ćete kao da ste zakoračili u jedan potpuno novi, bezbrižni svijet. Mjesto je to okruženo visokim čempresima i borovima tako da ćete lako pronaći hlad usred ljetne žege. Osim vike ljudi koji se muvaju po luci bilo da dočekuju ili ispraćuju svoje bližnje na trajekt ili, pak, oni sami odlaze nekud, zvonjave crkvenih zvona i ponekog lajanja psa,  ništa vam više neće moći ometati  ovaj idilični otočki mir. Čak ni zvukove automobila nećete ovdje čuti jer pristup automobilima na ovaj otok nije dozvoljen. Čitavi otok je obrastao gustim zelenim mediteranskim raslinjem i s pravom nosi naziv Zeleni otok. Ispresijecan je brojnim putevima kojim možete šetati ili biciklirati i samostalno istraživati unutrašnjost otoka ili brojne skrivene uvale i plaže.

Zlarin

Na Zlarinu se nalazi nekoliko atrakcija. Prva, a koja se primijeti čim se približite otoku, je župna crkva Uznesenja Marijina. U njenoj unutrašnjosti nalaze se relikvije sv. Fortunata, zaštitnika otoka Zlarina. U unutrašnjosti mjesta nalazi se Leroj, toranj s mjesnim satom.

Mnogima je otok poznat po koraljima. Zlarinjani su bili poznati koraljari od 15. stoljeća kada su većinu svojih proizvoda prodavali u Italiju. Iako je ta djelatnost u velikoj mjeri zamrla na otoku, i danas možete kupiti nakit od koralja na Zlarinu.

Smještaj na otoku Zlarinu se nudi isključivo u apartmanima i kućama za odmor u sklopu privatnog obiteljskog smještaja i najbolji način je da upoznate domaćine i bogatu otočku tradiciju i način života. 

Prvić

Svoj izlet možete nastaviti dalje ploveći Tijatom. U ljetne mjesece Tijat pristaje na otok Zlarin nekoliko puta dnevno, odnosno ima rutu od Šibenika preko Zlarina i Prvića do Vodica nekoliko puta dnevno,  tako da u jednom danu možete obići  oba otoka.  Sljedeće pristanište Tijata nakon Zlarina je jedno od dva naseljena mjesta na otoku Prviću, mjesto Prvić Luka. Prvić Luka smještena je na jugoistoku otoka, dok se drugo naselje na otoku, Šepurine, nalazi na zapadnoj strani.

Naseljavanje otoka Prvića spominje seu još u srednjem vijeku u djelu Jurja Šižgorića „O smještaju Ilirije i gradu Šibeniku“, kada je otok služio boravku šibenskih plemićkih obitelji koje su se na Prvić sklanjale od kuge.  Danas otok (uključujući oba naselja) ima oko 400-injak stanovnika.

Prvić

Otok Prvić malen je otok, površine svega 2,4 km2. Iako malen,  atrakcija (prirodnih i kulturnih) zasigurno mu ne nedostaje. Prije svega, ovaj otok naziva se i Faustov otok.  Poznati hrvatski znanstvenik i povjesničar, Faust Vrančić, inače rođen u Šibeniku, proveo je svoje djetinjstvo na otoku.  U mjestu Šepurine njegova je obitelj imala u posjedu barokni ljetnikovac. Iako je umro u Veneciji, htio je biti pokopan na otoku Prviću. Tako je Faust pokopan u crkvi Gospe od Milosti u mjestu Prvić Luka. U 19. stoljeću u potrazi za blagom, nepoznati počinitelji provalili su u crkvu. Pronašli su samo izumiteljeve stvari koje su razbacali po cijelom otoku Prviću. Danas se u blizini crkve nalazi Memorijalni centar Faust Vrančić. Kroz Memorijalni centar možete upoznati život i djela poznatog znanstvenika. Memorijalni centar posjeduje i edukativne igre za djecu.

Prvić

Krajem kolovoza ili početkom rujna svake se godine održava Burtiž, regata starim tradicionalnim brodicama na latinsko jedro. Na otoku se nalaze i brojne staze za brdski biciklizam, trčanje ili rekreaciju na vrhu kojih se nalaze predivni vidikovci s kojih se pruža pogled na ostale otoke šibenskog arhipelaga. I Prvić Luka i Šepurine će vas osvojiti na prvu svojim šarmom i starim kamenim kućama i ulicama koje se intenzivno obnavljaju. Osim toga ima nekoliko prekrasnih šljunčanih plaža koje ni u špici ljetne sezone nisu nikada ispunjene, stoga će vam boravak ovdje uz mirisno mediteransko bilje zasigurno napuniti baterije.

Prvić

Na Prviću, točnije u Prvić Luci nalazi se samo jedan hotel. S obzirom na to da je jedini, većina smještaja na otoku pripada privatnom obiteljskom smještaju. Pretražite ponudu privatnog smještaja na otoku Prviću i provedite miran i ugodan obiteljski odmor, vikend ili pak popodne, sigurno ćete se opet vratiti!

Prvić

Oznake: Prvić, Zlarin, Šibenski arhipelag

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj