Zašto omogućiti naplatu smještaja debitnim i kreditnim karticama?

Zašto omogućiti naplatu smještaja debitnim i kreditnim karticama?

28.12.2022.


Prema brojnim istraživanjima i trenutno dostupnim podacima u svijetu internet trgovine te online rezervacija smještaja, korištenje kreditnih i debitnih kartica svake godine je u velikom porastu, pri čemu se oko 60 posto svih transakcija i prodaja odvija izravno na računalima, mobitelima ili tabletima. Razvoj digitalnih tehnologija koje olakšavaju poslovanje te znatno ubrzavaju poslovne procese postao je vrlo važan faktor u svakodnevnom životu. Iako su danas dostupni brojni oblici i načini plaćanja, jasno je da mnogi gosti, turisti i putnici oslanjaju na korištenje svojih kreditnih i debitnih kartica i to iz više razloga (jednostavnost, brzina, sigurnost, navika, konverzija…). Važno je da privatni iznajmljivači prepoznaju ovu potrebu gostiju te da omoguće gostima naplatu smještaja putem debitnih i kreditnih kartica. Iako se ova usluga do prije nekoliko godina činila nemogućom ili prekompliciranom za ponuditi, danas to predstavlja jednostavan proces koji može ponuditi svaki privatni iznajmljivač. U nastavku ćemo ukazati na sve prednosti ove dodatne usluge, koje opcije su moguće te kako uspješno naplatiti iznos depozita ili cjelokupnog iznosa rezervacije.

 

Prednosti prihvaćanja debitnih i kreditnih kartica

 

1. Gosti preferiraju ovakav način plaćanja

Gosti, osobito mlađe generacije preferiraju ovakav način plaćanja radi jednostavnosti, brzine i sigurnosti u odnosu, na primjerice, bankovni transfer koji traje i do 2 radna dana. Uplata putem debitne ili kreditne kartice je gotovo trenutna. Također je i efikasnija (bankovni transferi iz inozemstva i dalje koštaju minimalno 10 € po transakciji što takav način plaćanja čini dosta skupljim). Neki gosti jednostavno ne vole nositi veće količine gotovine ili su navikli na plaćanje isključivo karticama. Dodatna prednost plaćanja karticama je ako se radi o gostima iz inozemstva koji u tom slučaju ne moraju snositi trošak konverzije valute (što bi trebali u slučaju gotovinskog plaćanja). Sve ovo su razlozi zbog kojih gosti sve više preferiraju uplatu putem kartica.

2. Jedan od najsigurnijih i najpouzdanijih načina plaćanja

Kreditne i debitne kartice nude brojna već integrirana i sofisticirana internetska rješenja kako bi se spriječile potencijalne prijevare i to (SSL) enkripcijom koja kriptira sve povjerljive informacije tijekom transakcija. Gosti su, također, osigurani od strane svoje banke ili kartičarske kompanije za moguću zloupotrebu.

3. Jača kredibilitet i vjerodostojnost vašem brendu i poslovanju

Na internetu se može naći mnogo članaka s tematikom o lažnim iznajmljivačima te kako ih izbjeći. Većina od njih preporuča gostima da izbjegavaju smještajne objekte i oglase koji zahtijevaju isključivo bankovne transfere ili Western Union te da rezerviraju samo one koji prihvaćaju kreditne kartice izravno putem usluga kao što su Stripe i PayPal. Vrlo vjerojatno ste se susretali s gostima koji su možda bili sumnjičavi prema vama kada ste im poslali samo broj računa za uplatu. Stoga ćete prihvaćanjem online plaćanja dokazati svojim gostima da vam mogu vjerovati i to će, zauzvrat, povećati vjerodostojnost vašeg brenda te posljedično i broja direktnih rezervacija i uplata!

4. Pomaže vam da se istaknete nad konkurencijom

Svakako je najvažnije da se prvenstveno istaknete nad konkurencijom kvalitetom vašeg smještaja i usluge. Međutim, jednako tako je važno da se dodatno izdvojite nudeći razne ostale usluge, a ova vrlo jednostavna dodatna usluga prihvaćanja plaćanja debitnih i kreditnih kartica može vas uvelike istaknuti i izdvojiti od konkurencije. Posljedično možete ostvariti veću popunjenost smještaja i zadovoljnije goste.

5. Vrlo je jednostavno za postaviti i nije skupo

Možda najveća briga privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj je cijena ove usluge te je li možda prekomplicirana za korištenje. Dragi iznajmljivači, budite bez brige jer imamo dobre vijesti za vas! Vrlo je jednostavna za postaviti i nije skupa. Primjerice, otvaranje i vođenje računa na najpopularnijem servisu PayPal je u potpunosti besplatno, a prilikom plaćanja depozita od strane gostiju naknada će iznositi 3,4% + 0,35 € (npr. ako gost treba uplatiti 200 € depozita, vi ćete primiti na vaš PayPal račun 192.85 € (200 € - 6.8 €(3.4%) - 0,35€ (fiksni iznos)). Ovo je vrlo povoljno rješenje imajući na umu da klasični bankovni transfer za međunarodna plaćanja košta minimalno 10 € te treba minimalno 2 do 3 radna dana da primljeni novac sjedne na vaš bankovni račun. U slučaju PayPal-u plaćanje je instantno odnosno novac je odmah nakon uplate na vašem PayPal računu.

U nastavku ćemo prikazati na primjeru PayPal-a kako izgleda postavljanje računa te naplata. Osim PayPal-a postoje brojni drugi servisi koji nude sličnu uslugu, kao što su Stripe, Square Payments, Dharma, Shopify, PaySimple… PayPal smo odabrali za primjer zbog popularnosti i jednostavnosti, a na vama je naravno da odaberete onaj servis za koji mislite da će vam najviše odgovarati.

 

PayPal: najpopularniji i jedan od najjednostavnijih servisa za naplatu debitnih i kreditnih kartica

 

PayPal je najpoznatiji i najrašireniji online sustav za plaćanje koji koriste milijuni ljudi diljem svijeta upravo zbog svoje jednostavnosti, raširenosti i brzine.
PayPal omogućuje jednostavnu integraciju s vašom web stranicom kako biste efikasno naplaćivali depozit ili cjelokupni iznos od gostiju (PayPal Pay Now button). Isto tako, gostima već unutar samog email-a možete slati PayPal link koji ih direktno vodi ka plaćanju.

PayPal usluga Iznos naknade u eurima
Naknada za korištenje PayPal računa 0 €
Naknada za primanje uplata 3,4% + 0,35 €
Prijenos sredstava s bankovnog računa na Paypal račun 0 €
Povlačenje sredstava s PayPal računa na bankovni račun 4 € jednokratno

Putem PayPal-a svi gosti mogu plaćati putem vlastitih PayPal računa ili putem važećih debitnih i kreditnih kartica (Visa, MasterCard, American Express...). Kako biste omogućili naplatu putem web stranice jedini preduvjet je da imate otvoren poslovni PayPal račun (Business account) na koji ćete primati sve uplate. Otvaranje računa odnosno registracija na PayPal-u je vrlo jednostavna, a potrebna vam je samo email adresa (vaša glavna email adresa na koju primate sve upite gostiju). Ono što trebate je povezati vaš PayPal račun s debitnom ili kreditnom karticom (obično traje 1-2 radna dana, a sve upute ćete dobiti od PayPal-a). Nakon što se uspješno registrirate, potrebno je nadograditi račun u Poslovni (koji je također besplatan).

Kako biste kreirali PayPal button potrebno je da odaberete u izborniku Tools, a u ponuđenim opcijama PayPal buttons.

Paypal plaćanje

 

Na sljedećem koraku odaberite opciju Create New Button te je sada potrebno odlučiti koji tip PayPal button-a želite postaviti na web stranici te ostale detalje plaćanja. Iako će vam to u ovom trenutku izgledati malo komplicirano, zapravo je vrlo jednostavno - poterno je odabrati PayPal Buy Now button i ispuniti polje Item name u kojem upisujete naziv vašeg smještajnog objekta. Nakon toga kliknite na donji gumb Create Button i vaš PayPal button je kreiran.

Paypal plaćanje

 

Na sljedećem koraku vam je prikazan kod za implementaciju na web stranicu (označen plavom bojom) koji je potrebno kopirati i zalijepiti na mjesto gdje želite da se prikazuje na vašoj web stranici.

Paypal plaćanje

 

Također je moguće koristiti PayPal email link koji je vrlo koristan kada gostima šaljete upute za plaćanje, primjerice depozita, putem email-a. Dovoljno je da kopirate ovaj link koji, kada ga gosti kliknu, vodi direktno na plaćanje vaše ponuđene usluge. PayPal link za email se nalazi u desnom tab-u promatrajući u odnosu na kod za ugradnju paypala na web stranicu.

Paypal plaćanje

 

PayPal sredstva na vašem računu također možete koristiti za plaćanja na internetu (većina internet trgovina podržava PayPal), a možete povući sredstva i na vaš bankovni račun (PayPal će vam za ovo naplatiti jednokratnu naknadu u iznosu od 5$). Korištenje PayPal-a ćete u svakom slučaju platiti u obliku naknada. Međutim, u odnosu na sve koristi koje pruža isplati ga se koristiti i trenutno na tržištu predstavlja servis koji ima jedan od najboljih omjera cijene i kvalitete za naplatu debitnih i kreditnih kartica. To, zapravo, više i nije luksuz ili opcija samo za veće poslovne subjekte, nego sve veća potreba i za privatne iznajmljivače u Hrvatskoj koji žele unaprijediti svoju uslugu i time olakšati svojim gostima izbor plaćanja. Osobito se to odnosi na iznajmljivače koji žele samostalno poslovati te putem direktnih upita i rezervacija naplaćivati iznose depozita ili cjelokupne iznose rezervacije.

Izdvojite se od konkurencije, ponudite svojim gostima elegantnu, brzu i efikasnu metodu plaćanja i ono što je najvažnije, dajte im izbor, a njima prepustite odluku koja opcija plaćanja im najviše odgovora (debitne kartice, kreditne kartice, bankovni transfer, gotovina…).

Oznake: plaćanje, naplata debitnih i kreditnih kartica, PayPal

Bilo bi nam drago da podijelite svoje mišljenje, iskustva i pitanja u komentarima ispod


Pretraži blog
Klub iznajmljivača - newsletter!

Želite li dobivati korisne savjete, ideje i preporuke za unaprjeđenje poslovanja kao privatnog iznajmljivača, pretplatite se na naš newsletter!

Vaša privatnost nam je važna, stoga Vas molimo da pročitete Pravila o privatnosti, s kojima se slažete prilikom dodavanja na našu newsletter listu.

Pratite nas
Oglasite smještajne kapacitete
Oglašavanje apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj

Oglasite svoje smještajne kapacitete na ApartmanInfo.hr + 11 regionalnih kataloga. Osnovni oglas je u potpunosti besplatan!

Registrirajte se
Web stranice za iznajmljivače
Izrada potpuno responzivnih web stranica za iznajmljivače

Osigurajte bolju popunjenost uz moderne, atraktivne i potpuno responzivne web stranice za već 390 kn godišnje. Preuzmite poslovanje u svoje ruke!

Saznajte više
Savjetovanje i ostale usluge
Savjetovanje i druge usluge za privatne iznajmljivače

Unaprijedite svoje financijsko poslovanje te popunite svoje smještajne kapacitete i maksimizirajte dobit uz kompletan asortiman usluga savjetovanja i izrade studija.

Zatražite neobvezujuću ponudu
Naši partneri
Oglasni prostor