Baćinska jezera - oaza u dalmatinskom kršu!


27.08.2018.


Došlo je ljeto. Vrijeme kada većina od nas odlazi na zasluženi godišnji odmor. To su ona dva, tri tjedna u godini kada želimo živjeti bez svakodnevnog stresa i žurbe. 

„Sunce, more i knjiga ono je što mi treba da moj odmor bude potpun“, uvijek si mislim prije odlaska na godišnji.  No, čim se spustim na prepune jadranske plaže, shvatim ipak da mi to nije dovoljno. Mirno mjesto bez previše ljudi i turista zapravo je ono što mi zaista treba!

Upravo takvu oazu otkrila sam ove godine na jugu jadranske obale, točnije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tamo nema gužve, vike ni bezbroj ljudi. To je mjesto gdje ćete zasigurno pronaći svoje mjesto u hladu na kojem ćete u miru moći uživati u nekom ljetnom štivu.  Tišinu vam omesti mogu jedino cvrčci. I da, ovdje ćete moći uživati i u vodenim sportovima - plivanju, kajakingu i slično. Štoviše, u mjestu možete proći  i školu za surfanje na dasci. Ako i vi žudite za takvim odmorom, posjetite Baćinska jezera! Vjerujem da su većini nepoznata pa u nastavku nekoliko natuknica o ovoj idili u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

 

Baćinska jezera - Dalmacija

 

Baćinska jezera nalaze se u mjestu Baćina odmah nadomak grada Ploče (između Makarske i Dubrovnika). Sastoje se od ukupno šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a to su Voćuša (ili Oćuša), Trniševo (ili Crniševo), Podgora, Sladinac, Vranjak (ili Vrbnik), Vitanj i Plitko jezero.

Voda je u njima slatka, a ima i izvora koji su povezani direktno s morem. Jezera su kriptodepresijska, što znači da je dno jezera ispod razine mora. Na jezerima su tri mala otočića. Jezera su to koja imaju iznimnu prirodnu vrijednost jer su stanište velikog broja zaštićenih pa čak i endemskih vrsta biljaka i životinja.

Ovdje možete i prenoćiti jer smještaja u Baćinama, iako ne previše, ima. Ako ste navikli ljetovati u kamperici ili šatoru, isto možete i u Baćinama jer se ovdje nalazi kamp.  Ako, pak, niste za ovakav način smještaja, pronaći ćete u Baćinama apartmane i sobe privatnih iznajmljivača. U mjestu se nalaze i dva ugostiteljska objekta. Kako mjesto nema dućana, u nabavku ćete morati u obližnji grad Ploče ili jedno od mjesta koje pripadaju makarskoj rivijeri.

U slučaju da se ovdje zateknete polovicom kolovoza,  točnije drugu subotu u mjesecu kolovozu, svakako posjetite tradicionalni Maraton lađa, amatersko športsko natjecanje u utrci lađa, tradicijskih autohtonih plovila u dolini Neretve. Utrka kreće ispod Lučkog mosta u Metkoviću te dalje nizvodno rijekom Neretvom prolazi kroz mjesta: Kula Norinska , Krvavac , Opuzen , Komin, Banja, Šarić Struga. Rogotin, Čeveljuša, Stablina  i završava u Pločama u kojima se rijeka ulijeva u Jadransko more. Dužina rute iznosi 22.500 metara.

 

Baćinska jezera - Dalmacija

 

Sve su to mjesta koja čine dolinu Neretve.  Za razliku od tradicionalnog dalmatinskog krša, dolina Neretve izuzetno je plodno poljoprivredno područje. Područje je to u kojem se uzgaja naveliko poznata neretvanska lubenica kao i agrumi (naranča, limun, mandarina). Spustivši se u dolinu uz samu rijeku, uz cestu ćete zateći veći broj štandova na kojima ćete moći kupiti nabrojeno, ali i razno drugo domaće voće i povrće.

Ako se nalazite u Makarskoj ili ste krenuli put Dubrovnika, svakako se prije ulaska u grad Ploče zaustavite u malenom mjestu Baćine. Obiđite jezera motornim čamcem, kajakom ili se,bar, osvježite jednim kupanjem u jezerima! Nećete biti razočarani, a možda vam se čak i toliko svidi da odgodite svoj povratak u Makarsku odnosno svoj put ka Dubrovniku.

 

Oznake: Baćinska jezera, Ploče, Neretva, Dalmacija

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj