Makarska rivijera - turistički vodič kroz Makarsku rivijeru


06.09.2018.


Kako bi što kvalitetnije proveli odmor na Makarskoj rivijeri i iskoristili sve blagodati koje pruža, pripremili smo ovaj sveobuhvatni vodič kroz Makarsku rivijeru u kojem možete pronaći mnoštvo korisnih informacija o najvećim atrakcijama Makarske rivijere, prirodnim čarima i planini Biokovo, mogućnostima za aktivan odmor i izlete, najljepšim plažama Makarske rivijere, gastronomskoj sceni i smještaju na Makarskoj rivijeri.

Makarska rivijera ili Makarsko primorje jedno je od najatraktivnijih dijelova jadranskog mora smješteno u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje se prostire na dužini od 53 km od uvale Vrulje na sjeveru do mjesta Baćina na jugu. Makarska rivijera nalazi se podno veličanstvene planine Biokovo a krase ju brojne atraktivne plaže s prirodnim hladom od borova. S morske strane, rivijera gleda na otoke Hvar, Brač, Korčulu i poluotok Pelješac te Brački kanal. Kontrast strmih padina i visokih vrhova Biokova te Jadranske obale prekrivene gustom borovom šumom čine ovo područje jednom od najatraktivnijeg predjela hrvatske obale.

Makarska rivijera se proteže od općine Brela do Gradca, a uključuje i općinu Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Bratuš, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac dok je središte grad Makarska.

Klima

Klima na Makarskoj rivijeri je mediteranska te ju karakteriziraju vruća ljeta bez puno padalina s više od 2.700 sunčanih sati te relativno blage zime s dosta kišnih padalina. Temperatura mora tijekom ljetnih mjeseci se kreće od 23°C do 27°C, dok je prosječna godišnja temperatura mora veća od 20°C. Prosječna temperatura zraka tijekom zimskih mjeseci iznosi oko 10 °C dok se tijekom ljeta penje do prosječnih 25°C. Gotovo idealna temperatura tijekom ljetnih mjeseci izrazito pogoduje turizmu koji je na ovim područjima najznačajnija gospodarska grana.

Povijest rivijere

Makarska rivijera je bila naseljena od daleke prošlosti. Već u antičkom periodu u nekim zapisima spominje se Makarska (Maccarum), Baška Voda (Biston) i Brela (Breulia), a prema srednjovjekovnim zapisima kroz Makarsku rivijeru je prolazila cesta koja je spajala Salonu i Naronu, centar Neretvanske doline. Povijesno se Makarska rivijera dijelila na Gornje primorje (od Drvenika do Baćine) i Donje primorje (od Brela do Živogošća).

Mjesta rivijere postaju popularna odredišta za turiste sredinom prošlog stoljeća kada razvojem turizma i izgradnjom jadranske ceste raste broj onih koji su željni uživanja u prekrasnoj prirodi i planinskom masivu Biokovo.

Park prirode Biokovo

Biokovo - Dalmacija

 

Park prirode Biokovo jedan je od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj. Proglašen je parkom prirode sad već davne 1981. godine dok sam park prirode obuhvaća područje gotovo čitave planine Biokovo, dijela planinskog masiva Dinarida. Biokovo karakterizira impresivna visina i visoke strme stijene sa strane jadranske obale, a proteže se u duljini od oko 30 kilometara nadvijen nad Makarskom rivijerom.

Najviši vrh Biokova je Sveti Jure, visok 1762 metara nadmorske visine do kojeg je moguće doći i vozilom vozeći se po uskoj asfaltiranoj cesti. Naravno, kako bi se u potpunosti prepustili prirodnim ljepotama Biokova i prekrasnim pogledima na čitavu Makarsku rivijeru te obližnje otoke Hvar, Brač, Korčulu te poluotok Pelješac, svakako preporučamo hodanje putem planinarskih staza koje vode do samog vrha planine.

Tipično za Dinaride na Biokovu možete pronaći različite oblike krša od pećina, škrapa, kamenica, jama, ponikva i špilja. Iako na prvi pogled Biokovo izgleda surovo i ogoljeno, na njemu se nalazi brojna šumska vegetacija bukve i jele kao i autohtona šuma dalmatinskog crnog bora. Na području Biokova također raste 40-ak endemskih biljaka, a posebno zanimljiv dio parka predstavlja Kotišina, botanički vrt utemeljen od dr. Jure Radića sa ciljem istraživanja i očuvanja njegova biljnog svijeta. Botanički vrt Kotišina nalazi se na površini od svega 16,5 hektara te je dio parka prirode Biokovo. Kotišina nije klasični botanički vrt u kojem se biljke sade prema određenim pravilima već je ograđeni dio prirode u kojem se uzgajaju prirodni oblici biljaka. Bez obzira što nije klasični botanički vrt, radi raznolikog biljnog svijeta tipičnog za ovo područje svakako ga preporučamo posjetiti.

Biokovo je također bogato i različitim ugroženim i zaštićenim životinjskim vrstama kao što su vuk, jazavac, suri orao, bjeloglavi sup, lisica, vepar, buflon, divokoza te zmija i gmazovi.

Što raditi na Makarskoj rivijeri?

Aktivni odmor

Makarska rivijera nudi brojne mogućnosti za goste željne aktivnog odmora. Gotovo u svakom mjestu nalaze se sportski tereni za različite vrste sportova uključujući nogomet, košarku, tenis, rukomet, odbojku, odbojku na pijesku (odbojku na plaži), atletiku te neizostavno boćanje. Hoteli u većim mjestima osim otvorenih i zatvorenih teniskih terena, također nude i otvorene i zatvorene bazene, teretane i fitness centre opremljene s najsuvremenijim spravama za vježbanje.

U zadnjih desetak godina porastao je interes za različite adrenalinske sportove (ekstremne sportove) kao što je sportsko penjanje (penjanje po stijenama), planinarenje (alpinizam), paragliding (let sa zmajem i padobranom), brdski biciklizam, treking, speleologija, te adrenalinski sportovi na moru poput jedrenja na dasci (windsurfing), parasailinga, jet-ski, skijanje na vodi i ronjenja.  U svakom slučaju mogućnosti za aktivni odmor kroz različite sportove uistinu su velike.

Plaže

Brela - Dalmacija

 

Jedan od zaštitnih znakova Makarske rivijere zasigurno su brojne prekrasne plaže i uvale okružene kristalno čistim jadranskim morem, zelenom borovom šumom koja pruža prirodan hlad i veličanstvenom planinom Biokovo. Možete odabrati između manje posjećenih plaža gdje možete pronaći svoj mir, te nešto posjećenijih plaža koje karakterizira bogata ugostiteljska ponuda ali te brojne atrakcije i sportske aktivnosti, izbor je uistinu velik, a sve plaže su prikladne za malu djecu. Pregled i opis najatraktivnijih i najljepših plaža Makarske rivijere pronađite u nastavku bloga.

Park prirode Biokovo

Zbog vidikovaca s atraktivnim pogledima na Jadransku obalu i obližnje otoke, Biokovo je veoma posjećeno osobito tijekom ljetnih mjeseci. Do najvišeg vrha sveti Jure visokog 1762 metra nije preteško doći obzirom da do njega vodi asfaltirana cesta. Na putu se nalazi nekolicina restorana u kojima se možete osvježiti i isprobati specijalitete lokalne kuhinje, te brojni vidikovci s kojih sežu pogledi na Split, Omiš, rijeku Neretvu, otoke Hvar, Brač, Vis, Korčulu i Mljet, poluotok Pelješac, a za vrijeme lijepog vremena kada nema previše oblaka vidi se i susjedna Italija.

Ljubitelji adrenalina mogu otići na organizirani let zmajem, što je vjerujemo uistinu specijalan doživljaj. Ukoliko planirate posjetiti Makarsku rivijeru, posjetite impresivnu planinu Biokovo i uživajte u netaknutoj ljepoti prirode.

Izleti brodom

Zbog iznimno dobrog položaja između Splita i Dubrovnika te u neposrednoj blizini otoka Brača, Hvara i Korčule, Makarska rivijera idealna je polazna točka za izlete na brojne destinacije. Za vrijeme turističke sezone koja traje od travnja do studenog mnogi operateri i turističke agencije nude dnevne izlete izletničkim brodom na otok Hvar prepun povijesnih spomenika i znamenitosti, otok Brač s posjetom jedne od najljepših plaža na Jadranu plaže Zlatni rat u Bolu, rodni otok čuvenog moreplovca Marca Pola otok Korčulu i istoimeni grad Korčulu koju često zovu i “mali Dubrovnik”. Također moguć je i posjet najzelenijem i najšumovitijem otoku na Jadranu otoku Mljetu na kojem se nalazi nacionalni park Mljet te Veliko i Malo jezero. Postoje i povoljni cjelodnevni organizirani izleti brodom koji kreću u 8:30 ujutro te osim posjeta otoka Hvara (Jelsa) i Brača (Bol i Zlatni rat) ili Korčule uključuju ručak i pića.

Izleti kopnom

Kopnenim putem mogućnosti za izlete još su i veće. Bilo da idete organizirano preko agencija autobusom ili osobnim vozilom u vlastitom aranžmanu preporučamo posjetiti grad Trogir koji se smjestio između kopna i otoka Čiovo sa čuvenom tvrđavom Kamerlengo iz 14. stoljeća. Također tu je i središte Dalmacije - grad Split u kojoj morate posjetiti Dioklecijanovu palaču iz 3. stoljeća i čuvenu splitsku rivu. Za ljubitelje prirode u blizini je još jedan nacionalni park Krka na kojem doživite ljepotu najvećeg slapa Skradinski buk a u povratku stanite u Šibenik - grad košarkaške legende Dražena Petrovića. Šibenik krasi i jedna od najljepših katedrala u Hrvatskoj, katedrala svetog Jakova koja se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetskog kulturnog nasljeđa. Još jedan nezaobilazni grad spomenik svakako vrijedi posjetiti iako je od Makarske rivijere udaljen oko 160 kilometara. To je Dubrovnik, grad muzej s čuvenim Starim gradom i dubrovačkim zidinama koji stoljećima krase ovaj biser Jadrana. Dubrovnik se nalazi na UNESCO-vom popisu Svjetske baštine.

Zbog iznimne lokacije iz Makarske rivijere mogući su i izleti u Imotski (preporučamo posjet tvrđavi Topana i Modrom jezeru) i Imotsku krajinu koji se nalaze s druge strane planine Biokovo, kao i obližnju Bosnu i Hercegovinu. Posjetite grad Mostar koji je za vrijeme vladavine Turaka bio važno trgovačko središte a turska arhitektura, džamije i bazar su sačuvani do danas. Tu je i Međugorje, jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta koje svake godine posjeti milijuni vjernika i hodočasnika iz cijeloga svijeta. Duh Međugorja posebno je izražajan na Brdu ukazanja na kojem se 1981. godine Djevica Marija po prvi puta ukazala vidiocima.

Kanjon rijeke Cetine

Omiš - Dalmacija

 

Kako bi iz Makarske rivijere došlo do kanjona rijeke Cetine potrebno je proći Omiš, grad nadaleko poznat po omiškim gusarima koji su tijekom 12. i 13. stoljeća napadali trgovačke brodove Venecije i Dubrovnika. Grad Omiš se smjestio na samoj obali rijeke Cetine na ušću u Jadransko more. Rijeka Cetina tisućama godina je probijala kanjone na putu do Jadranskog mora, te je formirala veličanstven kanjon. Preporučamo da isprobate specijalitete lokalne kuhinje poput jegulje i žabljih kraka u restoranu Radmanove mlinice koji se nalazi na samoj rijeci Cetini. Za one željne avanture čari rijeke Cetine i njenog impresivnog kanjona moguće je istražiti na organiziranom raftingu.

Biciklističke staze i biciklizam

Makarska rivijera nudi različite biciklističke staze za sve vrste biciklista - rekreativce i profesionalne sportaše. Od asfaltiranih do makadamskih planinskih staza idealnih za brdski biciklizam, vozeći bicikl uživajte u čarima zapanjujuće prirode Makarske rivijere. Zahtjevnije ali izrazito atraktivne biciklističke staze nalaze se u prekrasnom parku prirode Biokovo. Mogućnosti za svakoga su uistinu velike, te je također moguće ukrcati bicikl na trajekt ili katamaran i obići biciklom obližnje otoke Hvar, Brač i Korčulu.

Na Makarskoj rivijeri nalazi se šest atraktivnih biciklističkih staza i to:

  • 200 Brela tour - duljina staze je 44 km, uspon 1001 m, trajanje 3,5 sata
  • 240 Makarska tour - duljina staze je 15 km, uspon 456 m, trajanje 1 sat
  • 241 Biokovo tour - duljina staze je 61 km, uspon 2262 m, trajanje 4 sata
  • 280 Tučepi - Podgora tour - duljina staze je 28 km, uspon 770 m, trajanje 2 sata
  • 320 Igrane - Živogošće tour - duljina staze je 26 km, uspon 612 m, trajanje 2 sata
  • 360 Drvenik - Gradac tour - duljina staze je 28 km, uspon 710 m, trajanje 2 sata

Više detalja o biciklističkim stazama na Makarskoj rivijeri možete pronaći ovdje

Ronjenje

Ronjenje s bocom je jedno od najatraktivnijih vodenih sportova koje omogućuje potpun doživljaj morskih dubina Jadrana i mogućnost istraživanja neistraženih lokacija Jadrana. Kroz godine privlači sve veći broj domaćih i stranih ronioca, željnih istraživanja ostataka potopljenih antičkih brodova, riba, koralja i podmorskog živog svijeta. Bilo da ste profesionalac ili početnik preporučamo da zaronite u dubine Jadranskog mora i otkrijte tajne podmorskog svijeta.

Sportski i rekreacijski ribolov

Brojni posjetitelji Makarske rivijere zaljubljenici su u ribolov, bilo rekreacijski ili sportski. Važno je napomenuti da kako bi legalno obavljali u sportskom i rekreacijskom ribolovu potrebna je ribolovna dozvola. Uz odgovarajuću ribolovnu dozvolu, sportski i rekreacijski ribolov su dozvoljeni u cijelom ribolovnom moru Hrvatske, dok su jedino zabranjeni u lukama, oko objekata marikulture, te na plažama i javnim kupalištima (za vrijeme trajanje sezone od 1. svibnja do 1. listopada). Ribolov je moguć uz dozvolu koja se kupuje i izdaje putem web-a, a iako je potrebno odabrati zonu u kojoj će se koristiti dozvola, ona vrijedi za cijelo ribolovno more Hrvatske. Ribolovnu dozvolu možete kupiti na ovom linku.

Za one željnih adrenalina i nešto većeg ulova svakako preporučamo Big Game Fishing. Cjelodnevni lov krupne ribe - tunu i sabljarku može se organizirati iz Makarske. Izlet uključuje brod s profesionalnim ribarima. Lovi se na području između otoka Hvara i Brača izleti uključuju i obilaske obližnjih otoka uz kupanje u kristalno čistom moru.

Svetište Vepric, Makarska

Marijansko svetište Vepric koje se nalazi kod grada Makarske posvećeno je Majci Božjoj Lurdskoj. Osnovano je 1908. godine od strane splitsko-makarskog biskupa Jurja Carića koji je nakon smrti u svetištu i pokopan. Svetište okruženo potokom, raslinjem i brežuljcima podsjeća na svetište u Lourdesu a osim prirodne špilje u kojoj se nalazi kip Blažene Djevice Marije čine ga i, kapelica, oltar i križni put. Vepric je posjećen kroz cijelu godinu dok su glavni hodočasnički dani na blagdane Velike Gospe (15. kolovoza) i Male Gospe (8. rujna).

Gastronomija i tradicionalna kuhinja

Jedan od najboljih načina za upoznavanje lokalnih ljudi i njihovih običaja je kroz lokalne specijalitete i hranu. Hrvatska je nadaleko poznata po izvrsnoj tradicionalnoj kuhinji, specifičnoj za mediteranske zemlje, koju možete pronaći u dobrim restoranima i konobama na području Makarske rivijere. Najpoznatija dalmatinska tradicionalna jela koja svakako preporučamo probati su janjetina sa žara (janjetina na ražnju), hobotnica ispod peke, teletina ispod peke, dalmatinska pašticada, crni rižoto, hobotnica na salatu, te oborita riba poput komarče, orade, zubatac, lubin, šampjer, škarpina. Za prilog svakako zatražite blitvu i kuhani krumpir te umak od domaćeg ekstra djevičanskog maslinovog ulja, svježeg peršina i češnjaka. Za desert zasladite se lokalnim specijalitetima - dalmatinska rožata i tiramisu.

Najpoznatije i najljepše plaže Makarske rivijere

Plaža Punta rata ili Dugi rat, Brela

Brela - Dalmacija

 

Punta Rata (Dugi rat) je prelijepa šljunčana plaža smještena u Brelima koja je prema magazinu Forbes proglašena za jednu od najljepših plaža u cijelom svijetu. Plaža Punta Rata smještena je podno planine Biokovo a okružena je borovom šumom s jedne strane i čistim plavim Jadranskim morem s druge strane. Radi prirodnog hlada i pjeskovitog ulaza u more Punta Rata je idealna za obitelji s malom djecom. Prepoznatljiv simbol ove plaže koji krasi brojne razglednice je “kamen Brela”, maleni kameni otok. Ova plaža nositelj je Plave zastave koja simbolizira uređenu, dobro opremljenu plažu s izrazito čistim morem. Osim što se možete odmoriti na ležaljkama i suncobranima za iznajmljivanje na plaži se također možete osvježiti u jednom od brojnih ugostiteljskih objekta.

Plaža Vruja, Brela

Plaža Vruja je skrivena šljunčana plaža ograđena prirodnim strmim stijenama. Put do plaže nije nimalo lagan jer vodi preko strmih litica koje za neke goste predstavljaju nepremostivu prepreku. Plaža Vruja je veoma popularna među nautičarima koji često usidre jahte ili brodice kako bi uživali u prekrasnim pogledima na impresivnu planinu Biokovo, gustu borovu šumu i kristalno čisto plavo more. More je nešto hladnije od prosječnih temperatura obzirom da su u blizini plaže vrulje odnosno izvori slatke vode. Na jednom dijelu plaže smjestili su se nudisti ili naturisti (FKK plaža). FKK je skraćenica s njemačkog jezika za „Frei Körper Kultur“, odnosno u prijevodu „kultura slobodnog tijela“.

Plaža Podrače, Brela

Prekrasna plaža Podrače jedna je od najljepših uvala u Brelima. Mirna i netaknuta uvala skrivena je i okružena stijenama i mirisnom borovom šumom. Plaža Podrače je prema turističkom magazinu European Best Destinations zajedno sa Zlatnim ratom u Bolu (otok Brač) proglašena za jednu od najljepših plaža u cijeloj Europi. Plažu Podrače karakterizira kristalno čisto more tirkizne boje te iznimna prirodna ljepota koja je ostala gotovo netaknuta unatoč bogatoj turističkoj ponudi. Kao i većina drugih plaža na Makarskoj rivijeri i ova je plaža šljunčana stoga je idealna za obitelji s malom djecom.

Plaža Nikolina, Baška Voda

Baška Voda- Dalmacija

 

Glavna plaža u Baškoj Vodi je prekrasna šljunčana plaža Nikolina koja je dobila ime po zaštitniku Baške Vode svetom Nikoli Putniku. Potvrda izrazito čistog mora ove plaže je Plava zastava, međunarodna oznake kvalitete. Glavna plaža je izrazito nudi izrazito dobru turističku ponudu radi čega je 2008. godine nagrađena s turističkom nagradom Plavi cvijet kao najbolje opremljena plaža na hrvatskom Jadranu. Prirodni hlad možete pronaći u ispod gustih borova, a na raspolaganju su ležaljke za sunce, dječje igralište, kafići, restorani, tuševi te raznolika sportska ponuda za starije.

Plaža Donja Luka, Makarska

Jedna od najpoznatijih plaža na Makarskoj rivijeri je zasigurno plaža Donja Luka koja je smještena u centru Makarske. Plaža Donja Luka dugačka je nekoliko kilometara u smjeru sjevera a brojni borovi pružaju prirodni hlad. Ova šljunčana plaža izrazito je popularna među brojnim posjetiteljima koji ju posjećuju od ranog jutra a bogat zabavni sadržaj omogućuje cjelodnevnu zabavu za sve uzraste. Osim vodenih tobogana i pedalina moguće je uživati i u adrenalinskim aktivnostima poput bungee jumpinga ili parasailinga. S ove plaže seže predivan pogled na otvoreno more a romantičarima preporučamo gledanje sunčevog zalaska.

Plaža Nugal, Makarska, Tučepi

Južnije od Makarske nedaleko od Tučepa, nalazi se prelijepa nudistička plaža Nugal (FKK plaža). Ova šljunčana plaža jedna je od najpoznatijih nudističkih odnosno naturističkih plaža u ovom dijelu Jadrana, a izrazito je popularna radi skrivenosti među stijenama obraslim borovom šumom. Do plaže se može doći na dva načina - pješice kroz šumu Osejava, šetnjom koja traje oko pola sata preko malene staze ili plovilom. Plaža je idealna za nudiste i turiste željne bijega od civilizacije stoga ne očekujte uređenu plažu s razvijenom infrastrukturom i dodatnim sadržajima. Plaža Nugal osvojit će vas kontrastom kristalno čistog plavog mora, zelene borove šume i visokih stijena koje se uzdižu nad njom.

Plaža Tučepi, Tučepi

Tučepi - Dalmacija

 

Jedna od najduljih plaža na Makarskoj rivijeri, plaža Tučepi, nalazi se u istoimenom turističkom mjestu Tučepi. Prekrasna šljunčana plaža duga oko 4 kilometra prolazi kroz čitavo mjesto, a osim atraktivne šetnice, plaža je okružena stablima bora i tamarisa koja pružaju prirodnu hladovinu. Zbog izrazito bogatog zabavnog sadržaja poput vodenih tobogana i pedalina, plaža je veoma popularna za obitelji s malom djecom. Uz plažu se nalaze brojni kafići, restorani, dućani i suvenirnice, a moguće je iznajmiti i ležaljke za sunce i suncobran. Navečer preporučamo šetnju šetnicom i uživanje u pogledu na plavo jadransko more.

Plaža Djevičanska, Igrane

Plaža Djevičanska nalazi se na samom ulazu u turističko mjesto Igrane iz smjera sjevera. Mjesto Igrane veoma je bogato prekrasnim plažama a jedna od zasigurno najljepših je plaža Djevičanska. Šljunčana plaža je okružena borovom šumom a obzirom da je izolirana, idealna je za goste koji se žele odmaknuti od gužvi i uživati u vlastitom miru.

Mala Duba i Velika Duba, Živogošće

Prirodna šljunčana plaža Mala Duba smjestila se nešto južnije od još jednog atraktivnog turističkog mjesta Živogošće. Ova izrazito pristupačna plaža savršena je za obitelji s djecom obzirom da se nalazi u naselju a izrazito ju je lako posjetiti pješice ili s vozilom. Ova prirodna oaza okružena je zelenilom borova ispod kojih je moguće pronaći utočište za vrijeme jakog sunca. Uz plažu su također nalaze i kafići i restorani, a šetnica uz plažu omiljeno je šetalište mnogim obiteljima. Od plaže Mala Duba moguće je obalom doći do još jedne atraktivne plaže udaljene oko pola kilometra južno - plaža Velika Duba.

Šljunčana plaža Velika Duba, koja se smjestila u istoimenoj uvali, smatra se za jednom od najatraktivnijih plaža makarske rivijere. Uvala je smještena u nenaseljenom predjelu a do nje vodi neasfaltirani put iz 1 kilometar udaljenog naseljenog mjesta Živogošće Blato. Plaža je okružena borovom šumom koja pruža prirodnu hladovinu. Tijekom ljetnih mjeseci na plaži je otvoren beach bar u kojem se možete osvježiti uz vaš omiljeni koktel.

Plaža Kamp Dole, Živogošće Blato

Na sjevernoj strani prije ulaza u mjesto Živogošće Blato smješten je atraktivni auto kamp Dole na istoimenoj plaži Kamp Dole. Predivnu šljunčanu plažu Kamp Dole zapljuskuje čisto plavo jadransko more a obližnja borova šuma pruža svojim posjetiteljima duboku prirodnu hladovinu. Najčešći gosti ove plaže su obitelji s malom djecom i prijateljima koji ovdje mogu pronaći sve što je potrebno za savršen odmor.

Gornja Vala, Gradac

Najdulja plaža na Makarskoj rivijeri duljine 5 kilometara, plaža Gornja Vala, nalazi se u turističkom mjestu Gradac. Šljunčanu plažu okružuju stabla borova i maslina koje pružaju prirodnu hladovinu onima koji se ne vole pretjerano izlagati suncu. S plaže seže predivan pogled na čisto jadransko more i planinu Biokovo, a brojni sadržaji čine je idealnom destinacijom za obitelji s malom djecom. Osim kafića i restorana na plaži su dostupni tuševi i svlačionice, a uz nadoplatu i ležaljke za sunce i suncobrani. Oni željni aktivnog odmora mogu zaigrati tenis, odbojku na pijesku, picigin ili se pak opustiti na jet-skiju, a za manje uzraste je dostupan tobogan za spuštanje. Plažu Gornja Vala vrlo često posjećuju i nautičari s manjim jahtama i brodicama obzirom da je radi prirodnog zaklona od vjetra more mirnije.  

Ovo nije sveobuhvatan popis najljepših plaža Makarske rivijere obzirom da se ovdje nalazi nekoliko stotina prekrasnih i jedinstvenih plaža i uvala. Kontrast kristalno čistog plavog jadranskog mora te guste borove šume koja okružuje brojne plaže i uvale iznad kojih se uzdiže impresivno Biokovo jedinstvena je prirodna ljepotu koju je teško pronaći. Preporučamo da sami istražite prirodne ljepote jednog od najljepših dijelova Dalmacije. Makarska rivijera čeka na vas!

Smještaj na Makarskoj rivijeri

Mogućnosti smještaja na Makarskoj rivijeri su velike. Bilo da želite provesti vaš odmor u hotelu, privatnom smještaju ili kampu ponuda je uistinu bogata. Ovisno o vašim preferencijama možete odabrati smještaj u hotelu ili u privatnom smještaju kod gostoljubivih domaćina u jednom od novouređenih apartmana ili u kući za odmor. Kako bi doživjeli pravu domaću atmosferu i običaje lokalnih ljudi svakako preporučamo smještaj u privatnom smještaju - bilo da tražite apartman s terasom i pogledom na more, kuću za odmor s bazenom ili modernu sobu.

Putem web stranice ApartmanInfo.hr direktno kontaktirajte iznajmljivače privatnog smještaja, uštedite i do 40% i provedite nezaboravan odmor na Makarskoj rivijeri. Povoljni smještaj u apartmanu, sobi ili kući za odmor možete pronaći duž čitave Makarske rivijere - u gradu Makarska, te općinama Brela, Baška Voda, Promajna, Tučepi, Podgora, Bratuš, Drašnice, Igrane, Živogošće, Drvenik, Zaostrog, Podaca, Brist i Gradac gdje možete provesti odmor na prekrasnim plažama okruženi kristalno čistim jadranskim morem i svježim morskim zrakom. Dobrodošli na Makarsku rivijeru!

Oznake: Makarska rivijera, Makarska, Brela, Baška Voda, Tučepi, Biokovo, odmor, vodič

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj