Omiš - turistički vodič kroz Omiš i Omišku rivijeru


11.09.2019.


Omiš je manji grad koji se nalazi u samom srcu Dalmacije, točnije, na ušću rijeke Cetine. Njegovo se ime prvi puta spominje u 10. stoljeću pod nazivom Olmissum. Za vrijeme Srednjeg vijeka Omiš nje bio na dobrom glasu zbog poznatih Omiških gusara koji su vladali Jadranom. Kao što možete naslutiti, Omiš ima dugu, bogatu i burnu povijest. No, krenimo redom.

Povijest Omiša

Prvi omiški tragovi sežu još iz davnih vremena, no najpoznatiji dio njegove povijesti zasigurno su Omiški gusari iz Srednjeg vijeka. Grci su se naselili na ovom području još u 4. stoljeću prije Krista. 34. godine pr.Kr. Rimsko carstvo konačno je osvojilo ovaj teritorij. U tom su vremenu pronađeni i najstariji pisani zapisi o današnjem gradu Omišu. Najvažniji spomenici odnose se na kamene spomenike koji se danas čuvaju u Gradskom muzeju. Rimske grobnice, nadgrobni spomenici i sarkofazi jasni su pokazatelji da je Omiš nekada bio značajno rimsko naselje.

Oko 600 godina poslije Krista Hrvati su naselili područje današnje Dalmacije. Najznačajniji spomenik iz tog razdoblja je crkva sv. Petra iz 10. stoljeća. Tijekom Srednjeg vijeka, oko 12. i 13. stoljeća Omišem su vladali knezovi Kačić, a upravo su oni bili ti koji su vodili Omiške gusare. Gusari su imali brze i lagane brodove Sagitta (strelica) te su napadali i spaljivali trgovačke venecijanske, dubrovačke i splitske brodove. Utvrde Mirabella i Fortica danas svjedoče o burnoj prošlosti Omiša.

Klima u Omišu

Dalmacija je na granici suptropske i blage mediteranske klime. Ljeta su duga, topla i suha, a zime blage i kišovite. Ipak, budući da je Dalmacija izložena čestim udarima bure, ovaj vjetar koji puše s kopna dodatno hladi zrak te se čini da je temperatura puno niža nego što bi ustvari bila kad ne bi bilo vjetrovito.

Prosječna godišnja količina padalina je oko 820 mm. Najtopliji mjesec je srpanj u kojem je prosječna temperatura 30°C.

Vjetrovi su zapravo iznimno važni čimbenici koji pridonose stvaranju ugodne klime tijekom ljetnih mjeseci. Najistaknutiji ljetni vjetar je zasigurno maestral koji puše sa sjeverozapada i zapada te ublažava ljetnu vrućinu i sparinu. Sve to pogoduje dobrom i kvalitetnom uživanju u omiljenim ljetnim aktivnostima u Omišu i okolici. Gotovo svako jutro s juga puše jugo, topao i vlažan vjetar odgovoran za morske valove.

Što raditi na Omiškoj rivijeri?

Omiš Riviera

Aktivni odmor

Zbog svog povoljnog položaja Omiš je idealno polazište za brojne izlete širom Dalmacije. Ovdje valja izdvojiti Radmanove Mlinice na rijeci Cetini, otok Brač, Makarsku rivijeru, uvalu Vruja i sl.

Jedna od najljepših lokacija za istraživanje je upravo izletište i odmaralište Radmanove Mlinice. Nalazi se samo 6 km od Omiša, u samom srcu kanjona rijeke Cetine. Nevjerojatna priroda rijeke Cetine, čista i bistra voda te riječni brzaci idealno su okruženje u vrućim ljetnim mjesecima. Do Radmanovih Mlinica možete doći pješice, automobilom ili turističkim vlakićem.

Izleti na Brač

Otok Brač je najviši hrvatski otok i treći po veličini na Jadranu. Obiluje florom i faunom te predstavlja neizostavnu destinaciju za sve posjetitelje koji se zateknu u Omišu i na omiškoj rivijeri. Brač je prepun drevnih gradova, ali i prekrasnih plaža kao stvorenih za uživanje preko ljeta. Svjetski poznata plaža Zlatni Rat nalazi na u Bolu na otoku Braču te je svake godine posjećuje sve više domaćih, ali i stranih turista. Do Brača svakodnevno voze turistički brodovi, stoga na vrijeme rezervirajte svoja mjesta. Na brodovima se uvijek poslužuje svježa riba te vrhunsko vino, tako da će i ljubitelji dobre kapljice doći na svoje.

Vodopad Gubavica

Vodopad Gubavica nalazi se u Zadvarju, manjem mjestu udaljenom 20 km od Omiša. Riječ je o poznatom vodopadu visokom oko 50 metara. U vrijeme kad Cetina obiluje vodom, vodopad Gubavica pruža nezaboravan prizor. Važno je napomenuti da se tijekom sušnog razdoblja voda vrlo brzo povuče te da vodopad gubi na jačini. Do slapa vrlo lako možete doći automobilom.

Crveno i Modro jezero

Crveno i Modro jezero nalaze se 50 km od Omiša, točnije u Imotskom. Ova dva jezera su svjetski fenomen te svake godine te svake godine privlače veliki broj posjetitelja. Na vašem putovanju u Omiš nikako ne propustite ove jedinstvene prirodne atrakcije.

Kanjon rijeke Cetine - Zipline

Kanjon rijeke Cetine nudi toliko toga na svom dlanu za svakog posjetitelja. Ljubiteljima adrenalina preporučujemo zipline preko veličanstvene rijeke gdje se vozite čak 150 metara iznad kanjona! Pogledi iz ptičje perspektive su zaista jedinstveni, gotovo nevjerojatni. Tri sata čiste zabave i najveća doza adrenalina zadovoljit će i najzahtjevnije!

Biciklistička avantura

Ako ste više zainteresirani za aktivni cjelodnevni izlet, odlučite se za biciklističku avanturu kanjonom Cetine. Na vašem putovanju izmjenjivat će se prekrasni vinogradi, doline, raznolika flora i fauna i još puno toga.

Planinarenje

Kanjon Cetine godinama je omiljeno odredište planinara. Postoji više planinarskih staza, a svakako valja izdvojiti onu koja vodi do tvrđave Fortica smještenu na Omiškoj Dinari. Od tamo se pruža prekrasan i jedinstven pogled na dalmatinske otoke.

Još jedna staza koju nikako ne biste trebali propustiti je Gospa Snježna koja vodi do vrha Poljičke planine. Točnije, nalazi se na Stomorici. Na samom vrhu nalazi se mala istoimena crkva koja je dobila ime po pričama jednog mještana jer je usred ljeta svjedočio padanju snijega na tom planinskom vrhu. S vrha planine pruža se nevjerojatan pogled na Omiš i njegovu okolinu.

Najpoznatije plaže u Omišu

Omiš Riviera

Omiš obiluje prekrasnim plažama kao stvorenim za ljetne aktivnosti kako za obitelji s djecom, tako i za mladež. Najveća gradska plaža je Velika plaža. Riječ je o pješčanoj plažu dugačkoj više od 700 metara. Idealna je za igre mališana u pješčanom plićaku. Osim toga, na plaži se nalaze i sportski tereni poput igrališta za odbojku na pijesku ili stolni tenis. Kada prilike to omogućuju, svi zainteresirani mogu se odvažiti na surfanje na vjetru. Oko plaže djeluju brojni kafići i restorani u kojima možete potražiti osvježenje nakon cjelodnevnog uživanja na suncu.

Najpoznatije šljunčane plaže u Omišu su Nemira, Stanići, Lokva Rogoznica i Mimice. Većina plaža okružena je borovom šumom, tako da, ne samo da se možete skloniti u debelu hladovinu nego i uživati u ispreplitanju jedinstvenih morskih mirisa.

Gastronomija u Omišu

Gastronomija u Omišu pripada dalmatinskoj odnosno mediteranskoj kuhinji. Na prvom mjestu tu su razne vrste ukusnih riba i morskih plodova koji se pripremaju na najrazličitije načine. U gotovo svim restoranima poslužuju se orada i zubatac na žaru. Dimljeni pršut je autentična namirnica ovoga kraja, a nikako ne propustite kušati i poljički soparnik.

Omiška kuhinja temelji se na maslinovom ulju i domaćim začinima kao što su ružmarin i lovor. Najukusniji morski specijaliteti koje morate probati su brudet, hobotnica ispod peke i crni rižoto.

Smještaj na Omiškoj rivijeri

U Omišu i njegovoj okolici smještaj je uglavnom koncentriran u privatnim apartmanima i vilama. Jasno je da postoje i hoteli, moteli i slična prenoćišta, no ako želite najbolji i luksuzni smještaj s brojnim zabavnim i sportskim sadržajima, privatni apartmani i vile najbolji su odabir.

Ovakva vrsta smještaja daleko je prihvatljivija ne samo za parove nego i za obitelji s djecom. Uživajte u potpunoj privatnosti dok u vrućim ljetnim noćima ispijate osvježavajuće koktele u privatnom bazenu okruženim prirodnom ogradom ili dok u zagrljaju bolje polovice odmarate na terasi apartmana i uživate u nevjerojatnom pogledu na prekrasno plavetnilo mora, na Omiš i okolicu.

Oznake: Omiš, Omiška rivijera, Podstrana, Duće, Stanići, Lokva Rogoznica, Nemira, Mimice, rijeka Cetina, omiški gusari, kanjon rijeke Cetine, turistički vodič

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj