Odmor na Visu, jednom od najudaljenijih otoka JadranaKada se priča o najljepšim hrvatskim otocima, Vis je jedan od onih koje se uvijek spominje, a to dobiva na značaju ako se zna da ih Hrvatska ima nešto više od 1100 od čega 60-ak naseljenih. Pogotovo je Vis na ustima svakog tko je bio tamo. Moje iskustvo identično je mnogima onih prije mene, usudio bih se reći da je to i najljepše mjesto na Jadranu. Doduše, neću se hvaliti i reći da sam prošao Jadran uzduž i poprijeko pa ne mogu to ni tvrditi, ali sam ipak vidio dovoljno toga.


Vis

Da bi se uživalo u svemu što taj otok nudi, prvo treba doći do tamo, a to je jedini dio koji nije lijep. Trajekt za Vis kreće iz Splita i dnevno voze samo dvije linije pa ako propustite prvu načekat će te se do dolaska druge. A da bi se ukrcali na trajekt treba izdvojiti popriličnu svotu novca od koje će vas zaboljeti glava. Ako idete u paru, a uz to prevozite i auto (što bi svakako preporučio s obzirom na veličinu otoka) to zadovoljstvo će vas u samo jednom smjeru koštati 480 kuna. S obzirom na to da vožnja trajektom traje dva sata i 20 minuta, toliko dugo ćete i imati glavobolju no ona prolazi s prvim pogledom na ulazak u Vis.


Vis

Grad Vis je jedno od dva veća mjesta na samom Otoku, drugo je za nijansu manja Komiža. Pa krenimo s onim što je prilikom ljetovanje najbitnije - plaže. Kamenice je šljunčana plaža u Komiži, popularna kod mlađih generacija jer se "chill-out" kafić tijekom večeri pretvara u klub. Osim kafića postoji i restorančić u kojem se po pristupačnoj cijeni može pristojno pojesti.


Vis - Stiniva

Stiniva je prirodni rezervat na južnom dijelu otoka i često proglašavana najljepšom hrvatskom plažom i jednom od najljepših u Europi. S obje strane okružena je visokim "grubim" kamenim stijenama između kojih je prolaz širok svega 15-ak metara. Uistinu je jedinstvena i vrlo neobična, a s obzirom na položaj već oko 17 sati vlada potpuni hlad. Sam dolazak do nje zahtjeva malo planinarenja i kondicije, poluutabani i okomiti puteljak okružen je oštrim stijenama. Zato je moguće da ćete na Stinivu doći s par ogrebotina, ali i potpuno mokri od znoja. Međutim, itekako se isplati jer takvu igru prirode sigurno niste vidjeli. Zaglav je na istočnom dijelu otoka, a do plaže se dolazi preko mjesta Milna. Nakon što uđete u Milnu propješačit ćete 15 miuta od glavne plaže, no za razliku od dolaska do Stinive ovdje nema penjanja, a staza je jasno vidljiva. Pješčana je to plaža idealna za bijeg od gužve. Srebrna je plaža nedaleko od Zaglava, a ime je dobila po srebrnom odsjaju oblutaka za mjesečine. Idealna je za obitelji jer je bogata hladom borove šume, ima restoran/kafić i parking.


Vis - Modra špilja

Ono što nikako ne smijete propustiti prilikom odlaska na Vis i po čemu je taj dio Jadrana najpoznatiji je Modra špilja na susjednom otoku Biševu. Ulaznica za špilju je 70 kuna, ali da bi došli do tamo morat ćete unajmiti neki od prijevoznika koji za dodatnih 130 kuna u "turu" uključuju i špilju Medvidina te odlazak na plažu Porat. Modra špilja je jedinstveno mjesto koje je nažalost potpuno iskomercijalizirano, ali i pet minuta unutra će vas fascinirati. Sam ulazak je zanimljiv jer je otvor izuzetno nizak, mogu ući samo manje brodice, a prilikom ulaska po naredbi kapetana morate se praktički leći u brod. Unutra je potpuna tišina, a u kombinaciji s predivnim modrim odsjajem i kristalno vidljivim dnom (iako je dubina 20 metara) doživjet ćete potpuni mir. Fotografirati se smije, ali je plivanje zabranjeno. Jednom rječju - čudesno.


Vis

Nakon Modre špilje slijedi odlazak na pješčanu plažu Porat na otoku Biševu na istom izletu. Plaža je zaklonjena od vjetrova, natkrivena borovom šumom i ne vlada gužva. Porat je po mom subjektivnom mišljenju najljepša plaža, uključujući i sve viške pa nije čudno da sam do tamo "potegnuo" dvaput.


Vis

Što se samih događanja i sadržaja na Visu tiče, neće vam biti dosadno. Postoje dva ljetna kina, dakle na otvorenom, jedno u gradu Visu, a drugo na Komiži. Za 25 kuna možete pogledati više-manje sve filmove koji su aktualni u razvikanijim kinima. Gostionica Aerodrom je u biti vinarija/konoba u kojoj sam jeo nadaleko poznatu višku pogaču. Da se ispravim komišku. Tijesto je slično onome za kruh u obje, srdele idu u obje pogače, ali komiška ima dodatak rajčice. U istoj gostionici sam pio i najbolje bijelo vino u životu - Vugavu, slatkastu sortu koja raste samo na otoku Visu. Inače, Aerodrom je u Pliskom Polju, a do njega vodi jedna od dvije glavne ceste na otoku. Prva je brza dužine 10 kilometara, a druga je sporija i ima 18 kilometara, ali i puno ljepši pogled. Nezaobilazno mjesto je komiška slastičarnica Cukar. Fini i ukusni kolači od 12 do 19 kuna i neobični okusi zbog dodataka lavande, smokvi, kadulje, ružmarina i ostalih nesvakidašnjih sastojaka. Sreća je za konkurenciju što Cukar nema franšizu. Od ostalih stvari svakako treba otići u tvrđavu King George III, barem na piće. Tvrđavu je izgradila britanska Kraljevska ratna mornarica prije 200 godina i danas je mjesto na kojem se često vikendom održavaju svadbe. Nemojte propustiti ni Titovu špilju gdje je za II. Svjetskog rata bilo sjedište Titove vlasti. Nalazi se ispod Huma, najvišeg viškog vrha s kojeg se pruža prekrasan pogled. Za doručak možete posjetiti restoran Fabrika u Komiži. Fin i obilan doručak uz kavu u lijepom ambijentu ćete za dvije osobe platiti jedva 100 kuna. A za večeru će se kad-tad pružiti prilika za ribarsku večer koja je za razliku od mnogih ostalih otoka potpuno besplatna za sve prolaznike.


Vis - karta

Riječi ne mogu opisati svu ljepotu Visa i sve sadržaje koje taj otok nudi pa je najbolje otići tamo i doživjeti to iz prve ruke. Garantiram, nećete požaliti! Najbolji način za provesti godišnji odmor na otoku Visu je iznajmljivanje apartmana direktno kod vlasnika smještaja, jer je znatno jeftinije, a vlasnici će s vama podijeliti mnogo korisnih informacija o otoku. Možete birati između apartmana u gradu Visu i apartmanima u Komiži ,te ćete zasigurno uživati u ugodnom odmoru na ovom čarobnom otoku.

Oznake: otok Vis, Komiža, Biševo, Modra spilja

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj