Hrvatska tradicionalna kuhinja i najbolja jela u HrvatskojZa brojne turiste jedan od razloga posjeta određenoj lokaciji je gastronomija. Većina prilikom posjeta novoj, neistraženoj destinaciji s nestrpljenjem očekuje isprobati tradicionalna jela koja su tipična za određeno mjesto ili regiju. Ovaj blog namijenjen je ljudima koji putuju ili planiraju putovati u jednu od hrvatskih regija te su željni okusiti ukusna hrvatska tradicionalna jela. Pripremili smo pregled hrvatske tradicionalne kuhinje s pregledom najpoznatijih i najboljih domaćih mesnih i ribljih jela koje svakako preporučamo da isprobate.

Jela od mesa i peradi

Janjetina na ražnju

Odmah je potrebno naglasiti da se janjetina na ražnju ne može pripisati kao tipično jelo u samo jednoj destinaciji ili regiji u Hrvatskoj, iako je to često slučaj u Dalmaciji i prvenstveno na otoku Pagu, gdje je zasigurno najpoznatija. Janjetina na ražnju se sprema i u Lici i Gorskom kotaru ali i drugim dijelovima Hrvatske, stoga ukoliko se tijekom ljetnih mjeseci odlučite voziti do mora takozvanom “Starom cestom”, zasigurno ćete naići na brojne restorane koji nude ovu delikatesu. Mlada janjetina na ražnju je po mnogima jedno od najukusnijih jela koje možete probati u Hrvatskoj, a idealno se nadopunjuje s mladim lukom, krumpirom i svježim domaćim rajčicama.

Istarski fuži s tartufima

Istarski fuži s tartufima je tradicionalno jelo koje je u svom originalu potječu iz Istre. Fuži su vrsta tjestenine koja je tipična za Istru, a koja se priprema tako da se tijesto izreže na rezance širine oko 3 cm, te se prerežu po dijagonali kako bi se dobili romboidni oblici. Tartufi se također beru isključivo na području Istre te daju ovom jelu jedinstven okus, a najbolje ih je poslužiti uz istarsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i pokoju čašu istarske Malvazije.

Dalmatinska pašticada

Jedno od jela koje je tipično za područje Dalmacije i okolice je dalmatinska pašticada. Pašticada se priprema od teletine koja se kuha u sosu koji je obogaćen suhim šljivama, a poslužuje se sa širokim rezancima ili njokima. Preporučamo vam da isprobate ovo ukusno jelo koje se tradicionalno priprema za proslavu važnih događaja poput vjenčanja, blagdana ili krstitki.

Teletina ispod peke

Iako je hobotnica ispod peke vjerojatno najpoznatije jelo koje se priprema ispod peke ili sača, ono zasigurno nije jedino. Ispod peke se pripremaju različita jela od kojih je među poznatijim teletina ispod peke. Kao i u slučaju hobotnice ispod peke, najčešće se priprema s krumpirom koji po završetku jela ostaje u isto vrijeme kuhan i zapečen. Teško je opisati okus i teksturu koju ima teletina ispod peke stoga vam preporučamo da ju prvom prilikom isprobate.

Zapečeni zagorski štrukli

Zagorski štrukli su jelo koje je u originalu potječe iz hrvatskog Zagorja, sjeverno od grada Zagreba, a pripremaju se na dva načina pečenjem i kuhanjem. Zapečeni zagorski štrukli se sastoje od tijesta i svježeg kravljeg sira, a pripremaju se u pećnici. Iako su u originalu nastali na području hrvatskog Zagorja i okolice, danas zapečene štrukle možete pronaći diljem Hrvatske, obzirom da se recept radi izrazite popularnosti proširio i na ostale regije. Kako bi očuvali autohtonost recepta zagorskih štrukli Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija svake godine organiziraju Štruklijadu koja okuplja ljubitelje prepoznatljive delicije hrvatskog Zagorja.

Purica s mlincima

Purica s mlincima je tradicionalno hrvatsko jelo koje se uobičajeno priprema u okolici Zagreba za blagdane i svečane prigode, a podrijetlom je iz Međimurja. Ovo ukusno jelo najbolje je probati u seoskim domaćinstvima gdje se i danas priprema na tradicionalni način – pečena purica se servira uz ručno izrađene mlince koji su poliveni masti od purećeg pečenja.

Sarma

Sarma je jelo od mljevenog mesa pomiješanog s rižom koje se umata u list kiselog kupusa. Iako je sarma jelo koje potječe iz Bugarske gdje se meso umata u list svježeg kupusa, tradicionalni hrvatski način pripreme uključuje ukiseljeni kupus. Postoje brojne inačice pripreme ovog jela a osim sarme poznati su i sinjski arambaši odnosno arambašići koje se priprema za razne proslave uključujući i vitešku igru Sinjsku alku.

Čobanac i gulaš od divljači

Iako se ključni sastojci potrebni za pripremu ova dva jela mogu razlikovati, i čobanac i tradicionalan gulaš od divljači se pripremaju na sličan način – u kotlićima na prirodnoj vatri. Oba jela su tipična za kontinentalni dio Hrvatske, a potječu iz Mađarske. Mađarska riječ „gulyás“ u prijevodu znači čoban odnosno pastir iz koje proizlazi hrvatska inačica riječi „čobanac“. Iako se u originalu gulaš isključivo pripremao od govedine i ovčetine, s vremenom se priprema gulaša proširila na ostale vrste mesa uključujući i meso divljači. U Hrvatskoj najpoznatiji je svakako gulaš od srnetine te gulaš od divlje svinje koji idealno paše uz lovačke knedle.

Domaća kokošja juha

U Hrvatskoj možete pronaći različite juhe koje su prepoznatljive u pojedinim regijama. Tako primjerice možete probati finu riblju juhu ili juhu od domaće rajčice u Istri ili Dalmaciji, u Lici i Gorskom kotaru možete jesti juhu od šumskih gljiva, a na sjeveru Hrvatske juhu od tikvice, bundeve ili domaću goveđu juhu. Međutim nekako najprepoznatljivija juha koju možete probati u Hrvatskoj je domaća kokošja juha. Za istinski domaći okus juhe koja se priprema s raznim povrćem uključujući mrkvu, peršin i celer nužno je da se pripremi od domaće kokoši.

Jela od ribe i morskih plodova

Hobotnica ispod peke (sača)

Hobotnica ispod peke ili sača spada u Top 3 jela koje možete probati u Hrvatskoj. Peka ili sače je alat za pripremu ukusnih jela u kojima se sastojci u isto vrijeme kuhaju i peku, što na kraju rezultira sočnom i mekanom hobotnicom s krumpirima. Hobotnicu ispod peke možete probati u restoranima diljem Dalmacije i Istre, kao i u ribljim restoranima u unutrašnjoj Hrvatskoj, dok vam preporučamo brojna seoska domaćinstva koja ovo jelo pripremaju prema tradicionalnom receptu na način na koji su ju pripremali naši stari. Osim na ovaj način, hobotnica se kao neizostavni dalmatinski specijalitet priprema i kao predjelo na salatu (hobotnica na salatu ili salata od hobotnice).

Brudet

Brudet (negdje se naziva brodet i brujet) je jelo od svježe morske ribe koje se najčešće priprema od grdobine, ugora i škarpine, međutim najbolji brudet je pripremljen od miješane svježe morske ribe. Brudet je nešto složenija mediteranska verzija pripreme juhe od ribe u kojem se više vrsta ribe kuha u loncu. Brudet potječe od talijanskog brodetto-a koji kako se širio Jadranom tako je mijenjao ime. Uobičajeno se poslužuje s palentom odnosno žgancima.

Crni rižoto

Crni rižoto nije jelo koje je tipično samo za Hrvatsku već se ono može pronaći i u ostalim mediteranskim zemljama poput Italije i Španjolske. Međutim crni rižoto s morskim plodovima iz Jadranskog mora posebnog je okusa te ćete u njemu zasigurno uživati. Tipični morski plodovi koji idu u ovo jelo su sipa, jadranske lignje, dagnje i škampi.

Buzara

Buzara je tipično dalmatinsko jelo odnosno predjelo koje se može pripremiti od različitog glavnog sastojka, a najčešće su to škampi na buzaru te školjke na buzaru od kojih je najpoznatija priprema buzare od dagnja. Ovo ukusno jelo osim glavnog sastojka priprema se od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, krušnih mrvica, domaćeg bijelog vina te malo morske vode koja je sačuvana u samim morskim školjkama. Ovo jelo možete probati u svim dijelovima Jadrana a idealno se nadopunjuje uz čašu domaćeg bijelog vina.

Riba na gradele

Gradela je metalna rešetka odnosno pribor za pečenje ribe i mesa nad otvorenom vatrom specifična za hrvatsku obalu Jadrana. Jedno od najpoznatijih jela koje se pripremaju na gradelama je riba na gradele. Priprema različite svježe morske ribe na gradelama je tradicionalan način pripreme ribe na Jadranu a najčešće se pripremaju brancin, orada, škarpina, trlja i srdela. Prije samog serviranja, jelo je poželjno dodatno začiniti jelo umakom od domaćeg maslinovog ulja, peršina i domaćeg češnjaka.

Fiš paprikaš ili riblji paprikaš

Fiš paprikaš ili riblji paprikaš je jelo koje se tipično priprema u istočnoj Slavoniji i Baranji od slatkovodne ribe. Prema originalnom receptu ovog ukusnog jela glavni sastojci su najmanje dvije vrste ribe u koje se najčešće stavljaju šaran, som i štuka, paprika, paradajz, domaće vino te različiti začini. Fiš paprikaš se često priprema u visećem kotlu nad otvorenom vatrom, a širom Slavonije i Baranje tradicionalno se priprema za Badnjak. Fiš se servira uz domaće rezance, a idealno se nadopunjuje s domaćim bijelim vinom.


Za kraj potrebno je napomenuti da ovo nije sveobuhvatna lista tradicionalnih hrvatskih jela koje preporučamo probati tijekom odmora u Hrvatskoj, te ne uključuje ukusna jela poput pršuta, kulena, paškog sira, bureka, ćevapa, slanih srdela, odreska od tune, punjenih paprika, zagrebačkog odreska, fritula, kremšnita, štrudla s višnjama ili jabukama i ostalih finih jela. Kada bi krenuli nabrajati sva jela karakteristična za Hrvatsku a koja preporučamo to bi bio poprilično dugačak blog. U ovom blogu s vama smo podijelili naše favorite koji uistinu odskaču od jela na drugim destinacijama u Europi ili svijetu.

Oznake: hrana, tradicionalna hrana, tradicionalna kuhinja, najbolja hrvatska jela, meso, riba

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj