Zimska idila u Gorskom kotaruGorski kotar, regija je u Hrvatskoj za koju smatram da njene prirodne ljepote i potencijali još uvijek nisu u potpunosti prepoznati  i cijenjeni, kako od strane turista tako i od samih mještana. Regija je to koja pripada Primorsko-goranskoj županiji te zapravo predstavlja sponu između kontinetinalne i mediteranske Hrvatske. Obuhvaća nekoliko većih mjesta kao što su Delnice, Fužine, Skrad, Vrbovsko, Lokve, Mrkopalj , Čabar, Lič, Ravna Gora, Brod Moravice. Samo je sat vremena vožnje udaljena od glavnog grada Zagreba te svega desetak minuta vožnje od najbližih mjesta na hrvatskoj obali.

Područje je to koje definitivno može pružiti odmor od užurbanog gradskog života ili pak dati utočište u kojem se možete barem nakratko sakriti od brojnih turista na Jadranu ljeti.Upravo je moj razlog posjeta bio bijeg od stresnog zagrebačkog načina života. Dolaskom u Lokve dočekala nas je prava zimska idila i ne baš previše ljudi na ulicama, upravo ono što sam i tražila.

Lokve su prije svega poznate zbog svog Lokvarskog jezera koje je omiljeno područje lokalnih ribiča, ali i mjesto koje omogućuje rashlađivanje kupačima u toplijim ljetnim mjesecima. Zimi se ono pretvara u jezero okruženo snježnom bjelinom te šetnja oko njega zapravo je idealna antistres terapija. Možda vam se posreći pa sretnete koju zalutalu srnu koja se spustila u potragu za hranom ili pak primjetite koju markaciju koja je poprimila oblik srca.

Lokvarsko jezero

U Lokvama se nalazi i orginalni muzej,  Muzej žaba. Muzej je to koji ima nekoliko cjelina. Prva se odnosi na dio sa živim žabama koje i inače žive u ovom okolišu. Druga je cjelina edukativna jer prikazuje kompletan razvoj žaba od ikre do odrasle jedinke.U muzeju su predstavljeni i predatori koji ugrožavaju žablju populaciju, potom egzotične žabe iz cijelog svijeta kao i posebno vrijedne žabe, suveniri i igračke iz cijelog svijeta te jedinstvena kušaonica "Žablje krvi".  Radno vrijeme muzeja je svakim danom od  7:00 do 19:00 te je cijena ulaznice simboličnih 10 kuna. Promjenu radnog vremena i cijene ulaznica pratite na sljedećem linku. Što se pak tiče gastronomske ponude u samim Lokvama, skoro pa je i nema (barem u zimskim mjesecima). Ako vas ipak uhvati glad, a ne da vam se potegnuti do Fužina, hranu možete pronaćiu objektu Mrzlica. Nije da ćete moći previše birati, ali uz simpatičnu tetu koja tamo radi i zimsku idilu oko vas, komad svinjetine i pomfrit činit će vam se kao najbolji steak u vrunskom retoranu.

Smještaj za razliku od hrane i nije tako teško pronaći. Veću ponudu pronaći ćete naravno u proljetnim i ljetnim mjesecima, ali i u zimskim mjesecima ima mještana koji će vam rado ugrijati dodatnu sobu ili apartaman za vas. Naš odabir pao je na apartmane Potok, koji se nalaze na samom ulazu u Lokve. Vlasnica nam je pripremila ugodan doček s domaćom rakijom i ugrijanim apartmanom što se iznimno cijeni u hladnim zimskim goranskim mjesecima. Svaka preporuka za ugodan smještaj po pristupačnim cijenama.

Fužine

Nastavak odmora u Gorskom kotaru nastavili smo u Fužinama, mjesto koje će Vam sigurno zapeti za oko dok se vozite po autocesti Zagreb-Rijeka. Fužine obilježava bogatstvo voda te u njima možete pronaći tri akumulacijska jezera: Bajer, Lepenica i Potkoš.  Jezero Bajer najstarije je od navedenih jezera oko kojeg se nalazi atraktivna šetnica od nekih 6 km koja privači brojne bicikliste i šetače. U blizini šetnice nalazi se i špilja Vrelo koja je jedina špilja u Hrvatskoj kroz koju protiče podzemna voda. Dugačka je svega 300m te njen obilazak uz stručno vodstvo traje svega petnaestak minuta što znači da će svako živahno dijete izdražati njen obilazak. Bitno je napomenuti da je ista prilagođena i osobama u invalidskim kolicima. Cijena ulaznice je 30 kuna te je radno vrijeme u zimskim mjesecima subotom i nedjeljom od 13:00 do 16:00 sati.

Špilja Vrelo

Fužine su za razliku od Lokvi više turistički razvijeno područje koje nudi širok kulturni, sportsko rekreacijski i gastronomski sadržaj. Između ostalih, u Fužinama se već tradicionalno u lipnju održava polumaraton oko sva tri akumulacijska jezera i utrka građana oko jezera Bajer. Gastronomska ponuda je šarolika. No, mene je već u prijašnjim posjetama Fužinama osvojila ponuda restorana i hotela Bitoraj koji nudi izvrsnu lovačku ponudu mesa i meni omiljenu juhe od hrena. Obrok je najbolje zaokružiti sa štrudlom od šumskog voća. Jedina zamjerka restoranu je loša kava za koju se nadam da će promijeniti. Fužine vas zovu da ih posjetite već kroz par dana i dočekate Nove godinu na fužanski način - u podne!

Oznake: Gorski kotar, turizam, Fužine, Lokve

Bilo bi nam drago da podijelite svoje doživljaje i iskustva u Hrvatskoj u komentarima ispod


Izdvojena ponuda apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj