Ugodna komunikacija sa gostima uz Google Translate

Ugodna komunikacija sa gostima uz Google Translate

28.12.2022.


Kvalitetna komunikacija sa gostima je jedan od najvažnijih preduvjeta za uspješno poslovanje iznajmljivača. Zahvaljujući besplatnom Google-ovom alatu iznajmljivači dobivaju mogućnost komunicirati sa gostima iz cijele Europe, ali i svijeta na njihovom materinjem jeziku. Veliki broj stranih gostiju, ali i iznajmljivača u Hrvatskoj govori samo svoj materinji jezik, stoga je ovakav alat neophodan u direktnoj komunikaciji, dogovaranju svih uvjeta rezervacije i naposlijetku u ophođenju sa gostima prilikom boravka u apartmanu.

Google Translate uvodi nove tehnologije

Google Translate je besplatna usluga strojnog višejezičnog prevođenja koju je razvio Google, a koja osim tekstova prevodi govor, slike i web stranice iz jednog jezika u drugi. Trenutno podržava više od 100 jezika, te služi više od 200 milijuna korisnika na dnevnoj bazi. Sve do sada Google je koristio statistički strojni prijevod, koji je koristio velike statističke modele za prijevod teksta. Međutim od studenog 2016. godine Google poduzima veliki korak naprijed u on-line prijevodima, te uvodi jednu potpunu novinu na tržištu nazvanu Neuralno strojno prevođenje (Neural Machine Translation). Neuralno strojno prevođenje je potpuno novi pristup prevođenju, gdje se u obzir uzimaju cijele rečenice, zatim algoritam pokušava shvatiti njihov kontekst, te nakon toga za njih nudi adekvatan prijevod. Novi algoritam koristi znatno širi kontekst kako bi uspio shvatiti najrelevantniji prijevod, koji se nakon toga uređuje i prilagođava tako da bude što sličniji ljudskom govoru uz ispravnu gramatiku. Budući da je lakše razumjeti svaku rečenicu, prevedeni odlomci i tekstovi na ovakav način su ljudima neusporedivo razumljiviji i čitkiji. To sve je moguće zbog end-to-end sustava za učenje integriranog u novi Google Translate, što u prijevodu znači da sam sustav s vremenom uči stvoriti bolje i prirodnije prijevode (slično kao umjetna inteligencija).

Prijevod uz google translate

 

Novi model prevođenja trenutno je dostupan samo za 8 velikih svjetskih jezika (engleski, francuski, španjolski, portugalski, kineski, japanski, korejski i turski), međutim do kraja 2017. godine trebao bi proraditi i na većini ostalih jezika uključujući i hrvatski.

Kako kao iznajmljivač najbolje iskoristiti Google Translate?

Google Translate može biti od višestruke koristi za privatne iznajmljivače, a ovdje ćemo navesti neko od njih:

1. On-line komunikacija

Kao iznajmljivači sigurno ste se do sada susreli sa većim brojem e-mail ili facebook upita na primjerice poljskom ili mađarskom jeziku kojeg vi ne razumijete, a gost koji vam je poslao upit ne razumije engleski kojeg vi govorite. U ovom slučaju se treba svakako prilagoditi gostu i odgovoriti mu natrag na njegovom jeziku stoga jednostavno napišite odgovor na hrvatskom ili engleskom te ga prevedite pomoću Google Translete-a na željeni jezik i pošaljite odgovor natrag gostu. Za odgovore preporučamo koristiti unaprijed napisane predloške (šprance) kako bi olakšali i ubrzali cijeli proces odgovaranja.

2. Prevođenje čitave web stranice

Iznajmljivači koji imaju vlastite web stranice mogu iskoristiti ovu mogućnost i na svoju web stranicu relativno jednostavno ugraditi Google Website Translator ekstenziju koja će vaše stranice učiniti dostupnijima i lakšima za pregledavanje gostima diljem svijeta. Jednim klikom vaša stranica se prevodi na odabrani jezik, a cijela usluga je u potpunosti besplatna.

Prijevod web stranice uz google translate

 

3. Komunikacija uživo

Google Translate je čak moguće i koristiti prilikom dolaska gostiju u vaš apartman ako imate poteškoća u komunikaciji i međusobno se nikako ne možete sporazumjeti. Jednostavno upalite svoje računalo, upišite sve u Google Translate i olakšajte sebi i gostu međusobnu komunikaciju.

Nekoliko savjeta za što točniji i ispravniji prijevod

Prilikom korištenja Google prevoditelja, vjerojatno ste primjetili da ponekad prijevodi ne ispadnu gramatički, pravopisno i smisleno točni, međutim postoji nekoliko manjih trikova kako to izbjeći. Prilikom pisanja odgovora koristite kratke i jasne rečenice pravopisno i gramatički što ispravnije. Što je više jednostavnih i neproširenih rečenica, to će i prijevod biti točniji. Također obavezno odvajajte riječi i rečenice od interpunkcijskih znakova, te pazite na velika i mala slova. Ako govorite engleski, onda preporučamo prijevode raditi sa engleskog jezika na ostale, jer je prijevod znatno ispravniji nego kada se prevodi direktno sa hrvatskog jezika. Koristite predefinirane tekstove i odgovore (šprance koje uključuju vašu ponudu, uplatu akontacije, potvrdu rezervacije...) koje lako kopirate u Google Translate i u sekundi je odgovor na upit spreman na svim drugim jezicima. Na ovaj način odajete dojam profesionalnosti i ozbiljnosti svim potencijalnim gostima. Uz najnoviji algoritam i tehnologiju za prevođenje Google Translate je značajno napredovao i poboljšao kvalitetu prijevoda kojeg nudi. Komunikacija iznajmljivača sa stranim gostima nikad nije bila lakša, stoga iskoristite sve mogućnosti koje vam pruža ovaj besplatni alat.

Koliko često koristite Google Translate i koliko ste do sada bili zadovoljni njime? Da li ste možda imali negativnih iskustava ili problema zbog nedovoljno točnog prevedenog teksta?

Oznake: google translate, komunikacija s gostima, online prijevod

Bilo bi nam drago da podijelite svoje mišljenje, iskustva i pitanja u komentarima ispod


Pretraži blog
Klub iznajmljivača - newsletter!

Želite li dobivati korisne savjete, ideje i preporuke za unaprjeđenje poslovanja kao privatnog iznajmljivača, pretplatite se na naš newsletter!

Vaša privatnost nam je važna, stoga Vas molimo da pročitete Pravila o privatnosti, s kojima se slažete prilikom dodavanja na našu newsletter listu.

Pratite nas
Oglasite smještajne kapacitete
Oglašavanje apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj

Oglasite svoje smještajne kapacitete na ApartmanInfo.hr + 11 regionalnih kataloga. Osnovni oglas je u potpunosti besplatan!

Registrirajte se
Web stranice za iznajmljivače
Izrada potpuno responzivnih web stranica za iznajmljivače

Osigurajte bolju popunjenost uz moderne, atraktivne i potpuno responzivne web stranice za već 390 kn godišnje. Preuzmite poslovanje u svoje ruke!

Saznajte više
Savjetovanje i ostale usluge
Savjetovanje i druge usluge za privatne iznajmljivače

Unaprijedite svoje financijsko poslovanje te popunite svoje smještajne kapacitete i maksimizirajte dobit uz kompletan asortiman usluga savjetovanja i izrade studija.

Zatražite neobvezujuću ponudu
Naši partneri
Oglasni prostor