Obveze iznajmljivača privatnog smještaja

Obveze iznajmljivača privatnog smještaja

28.12.2022.


Donosimo Vam pregled informacija, zakonskih zahtjeva i obveza privatnih iznajmljivača. Iznajmljivač privatnog smještaja je fizička osoba koja pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu: usluga smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor, kojih je iznajmljivač vlasnik, do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta, u koji broj se ne ubrajaju pomoćni kreveti; usluga smještaja u kampu, organiziranom na zemljištu kojeg je iznajmljivač vlasnik, s najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno, u koje se ne ubrajaju djeca u dobi do 12 godina; usluge doručka, polupansiona ili pansiona gostima kojima iznajmljivač pruža usluge smještaja u sobi, apartmanu i kući za odmor.

 

1. Standardizirana ploča za objekte

Svaki privatni iznajmljivač dužan je vidno istaknuti na ulazu u objekt ili u neposrednoj blizini, na propisani način, natpis s oznakom vrste i kategorije objekta, utvrđene rješenjem, tj. plavu ploču. Sve detalje o naručivanju i proizvođačima standardiziranih ploča za objekte koji se kategoriziraju, pogledajte na stranicama Ministarstva turizma ovdje.

 

2. Plaćanje boravišne pristojbe

Boravišna pristojba se plaća u paušalnom godišnjem iznosu ako niste u sustavu PDV-a ili po osobi po svakom ostvarenom noćenju. Sukladno Zakonu o boravišnoj pristojbi, iznajmljivači privatnog smještaja koji su u sustavu paušala, uplaćuju pristojbu u godišnjem paušalu po registriranom osnovnom krevetu nalogom za plaćanje u lokalnoj turističkoj zajednici. Paušalni iznos plaća se za svaki osnovni krevet sukladno propisima o pružanju usluga u domaćinstvu, dok su dopunski (pomoćni) ležajevi oslobođeni od obveze plaćanja boravišne pristojbe. Plaćanje boravišne pristojbe po noćenju je obavezna za osobe koje borave u smještajnom objektu u kojem se obavlja ugostiteljska djelatnost i koji nisu u sustavu paušala, te plaćaju boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju.

 

3. Vođenje poslovnih knjiga

Sve navedene knjige su važeće dok se ne ispune do kraja. Redni brojevi počinju svake godine od broja 1. Sve potrebne knjige i obrasce možete kupiti u Narodnim novinama ili u papirnicama.

U nastavku Vam dajemo nekoliko korisnih savjeta kako što profesionalnije odraditi posao oko upita i rezervacija.

1. Knjiga "Popis Gostiju" - upisuju se svi gosti (strani i domaći)
2. Knjiga "Evidencija prometa" - upisuju se svi izdani računi (vlastiti i agencijski)
3. Blok računa - izdavanje računa za izvršenu uslugu
- potrebno je navesti sve pružene usluge: broj noćenja, cijena apartmana/sobe - jedinična cijena mora biti usklađena s cijenom u cjeniku po noćenju, ukupan iznos i eventualno odobreni popust
- ukoliko iznajmljivači nisu u sustavu PDV-a, na račun stavljaju napomenu "Oslobođeno PDV-a prema čl. 90 st.2 Zakona o PDV-u"
- račun se ispisuje u tri primjerka – jedan gostu, drugi se prilaže evidenciji prometa, treći ostaje u bloku računa

 

4. Cjenik smještaja

U objektu u kojem pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu iznajmljivač je dužan istaknuti cjenik te se pridržavati istaknutih cijena (samostalno izraditi za svaki apartman/sobu koji se iznajmljuje). Cjenik mora sadržavati vrstu smještaja (naznačena Vam je u rješenju o registraciji – soba, apartman, kamp, kuća za odmor i dr.), cijenu smještaja, odnosno usluge po sezonama izraženu isključivo u kunama. Na cjeniku ste dužni naznačiti iznos boravišne pristojbe. Ako boravišnu pristojbu plaćate paušalno, obavezno naznačite na dnu cjenika: „Boravišna pristojba je uključena u cijenu“.

Ukoliko želite napraviti izmjene u cjeniku jer Vam je cijena previsoka ili preniska ili želite dodati neku novu uslugu jednostavno uklonite stare i umjesto dosadašnjih izvjesite nove, te ih počnite primjenjivati. Pazite, jer ne smijete imati dva različita cjenika za istu smještajnu jedinicu!

 

U zaglavlju cjenika mora biti navedeno ime i prezime vlasnika apartmana/sobe (osobe koja je ovlaštena pružati ugostitieljske usluge u domaćinstvu), te njena adresa navedena u odobrenju za pružanje tih usluga. Na kraju cjenika mora stajati potpis vlasnika apartmana/sobe.

Cjenik se obavezno vidno i na odgovarajući način zaštićen izlaže unutar smještajne jedinice na koju se odnosi. Cjenik se više ne mora ovjeravati u Državnom inspektoratu, ali se iznajmljivač mora držati istaknutih cijena.

 

5. Prijava gostiju

Prijava i odjava gostiju, od 1. siječnja 2016. godine, vrši se isključivo putem aplikacije eVisitor koju je razvila Hrvatska turistička zajednica. Svi privatni iznajmljivači svoje pristupne podatke za aplikaciju eVisitor mogu dobiti od strane nadležne Turističke zajednice.

Za pristup sustavu dovoljno je bilo koje računalo, tablet ili čak i mobitel s pristupom Internetu. Za ulazak u sustav eVisitor bit će vam potrebno korisničko ime, lozinka i TAN lista (sve podatke ćete dobiti od nadležne Turističke zajednice). Na obrascu za prijavu turista potrebno je iz padajućeg izbornika odabrati objekt u koji želite prijaviti turiste. Potrebno je popuniti sva tražena polja i jednostavnim klikom prijaviti gosta. Turiste je potrebno odjaviti putem ekrana za odjavu turista. U tablici se nalaze svi turisti koji nisu odjavljeni. Potrebno je odabrati turiste koje želite odjaviti, odabrati datum odjave te odgovarajuću akciju. eVisitor omogućava ručnu ili automatsku odjavu turista temeljem predviđenog datuma odlaska.

Sustav eVisitor obuhvaća sve turističke zajednice, objekte i iznajmljivače koji su dio turističke ponude Republike Hrvatske

 

6. Plaćanje turističke članarine

Sukladno Zakonu o članarinama u turističkim zajednicama, svi privatni iznajmljivači su dužni do kraja veljače naredne godine uplatiti turističku članarinu za prethodnu godinu koja za A razred iznosi od 0,20% od ostvarenog prometa (na ukupan brutto promet). Plaćanje se vrši nalogom za plaćanje na uplatni račun nadležne turističke zajednice.

 

7. Ostalo

Kutija prve pomoći - Iznajmljivači su dužni u svakom objektu imati kutiju prve pomoći.
Knjiga žalbe - Iznajmljivači su dužni u svom objektu omogućiti svakom turistu da može podnijeti pismenu pritužbu ili prigovor na sve vrste usluga u vezi sa njihovim objektom, bilo to u vidu ispunjavanja knjige žalbe ili drugačije.
RTV pretplata - Zakon o HRT-u od 8. prosinca 2010. godine, („Narodne novine“ 137/10) propisuje člankom 34. stavkom 8. da pravne i fizičke osobe koje obavljaju ugostiteljsku djelatnost, plaćanjem mjesečne pristojbe za jedan prijemnik u ugostiteljskom objektu stječu pravo korištenja triju dodatnih prijemnika u istom ugostiteljskom objektu bez plaćanja mjesečne pristojbe.
Pečat - Privatni iznajmljivač koji je registriran kao fizička osoba, (dakle nije tvrtka ili obrt), po Zakonu nije dužan imati pečat. Ukoliko želi imati pečat, iznajmljivač ga može napraviti.
Fiskalne kase - Iznajmljivači koju su u sustavu paušala nisu dužni uvesti fiskalne kase. Fiskalne kase uvode se kada iznajmljivač ulazi u sustav PDV-a, prestaje biti paušalac i ulazi u sustav poreza na dohodak.
Osiguranje gostiju - Za iznajmljivače ne postoji zakonska obveza za osiguranje gostiju od posljedica nesretnog slučaja.

Sve važeće zakone i provedbene propise iz područja ugostiteljstva i turizma možete pronaći na službenim stranicama Ministarstva turizma

Oznake: obveze iznajmljivača, vođenje poslovnih knjiga, prijava gostiju

Bilo bi nam drago da podijelite svoje mišljenje, iskustva i pitanja u komentarima ispod


Pretraži blog
Klub iznajmljivača - newsletter!

Želite li dobivati korisne savjete, ideje i preporuke za unaprjeđenje poslovanja kao privatnog iznajmljivača, pretplatite se na naš newsletter!

Vaša privatnost nam je važna, stoga Vas molimo da pročitete Pravila o privatnosti, s kojima se slažete prilikom dodavanja na našu newsletter listu.

Pratite nas
Oglasite smještajne kapacitete
Oglašavanje apartmana i privatnog smještaja u Hrvatskoj

Oglasite svoje smještajne kapacitete na ApartmanInfo.hr + 11 regionalnih kataloga. Osnovni oglas je u potpunosti besplatan!

Registrirajte se
Web stranice za iznajmljivače
Izrada potpuno responzivnih web stranica za iznajmljivače

Osigurajte bolju popunjenost uz moderne, atraktivne i potpuno responzivne web stranice za već 390 kn godišnje. Preuzmite poslovanje u svoje ruke!

Saznajte više
Savjetovanje i ostale usluge
Savjetovanje i druge usluge za privatne iznajmljivače

Unaprijedite svoje financijsko poslovanje te popunite svoje smještajne kapacitete i maksimizirajte dobit uz kompletan asortiman usluga savjetovanja i izrade studija.

Zatražite neobvezujuću ponudu
Naši partneri
Oglasni prostor